Haase en Krajicek meteen onderuit

epa03371923 Michaella Krajicek of the Netherlands hits a return to Pauline Parmentier of France during their match on the first day of the 2012 US Open Tennis Championship at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 27 August 2012. The US Open runs through Sunday 09 September 2012. EPA/PETER FOLEY EPA

Tennissers Robin Haase en Michaëlla Krajicek zijn in de eerste ronde van US Open afgelopen nacht (Nederlandse tijd) uitgeschakeld zonder een set te winnen. Haase, de Nederlandse nummer 48 van de wereld, verloor met 6-3, 7-5 en 6-2 van de geplaatste Spanjaard Feliciano López (nummer 31). Krajicek, nummer 83 bij de vrouwen, verloor met 6-2 en 6-4 van de Française Pauline Parmentier (nummer 90).

Haase won vorige maand het ATP-toernooi van Kitzbühel voor de tweede keer in zijn carrière, nadat hij in de finale de Duitser Philipp Kohlschreiber versloeg. Het was de enige overwinning dit jaar op een tegenstander die hoger dan de Nederlander staat op de wereldranglijst. López verloor vorig jaar in Kitzbühel nog van Haase, die vervolgens zijn eerst ATP-toernooi won. Maar in New York speelde de Spanjaard afgelopen nacht bijna foutloos.

De doelstelling van Haase om de top-30 van de wereldranglijst binnen te dringen – en zo in de eerste twee rondes van grandslamtoernooien de sterke, geplaatste tegenstanders te ontlopen – raakt langzaam uit beeld. Eind juli haalde hij zijn hoogste notering in zijn loopbaan tot dusver, plaats 33, maar daarna ging het bergafwaarts met de beste Nederlandse tennisser van zijn generatie. Hij zal nu buiten de top-50 vallen.

Krajicek maakte in New York haar rentree na wat ze voor de camera van tennistv.nl omschreef als „hartproblemen door stress”. Ze verbaasde in mei nog door op Roland Garros elf dagen na een kijkoperatie aan haar knie toch op de baan te verschijnen. Sinds de nederlaag in de eerste ronde in Parijs speelde ze nog één (verloren) wedstrijd, in Birmingham in juni.

Haar laatste overwinning dateert van maart dit jaar. Dat was vlak na de breuk met coach Eric van Harpen, die Krajicek terugbracht in de top-100 na een moeizame periode waarin ze een relatie had gekregen met haar fitnesstrainer en terugviel op de wereldranglijst. Ze wordt nu in de Verenigde Staten bijgestaan door de Amerikaan Pat Harrison, vader van profspeler Ryan Harrison.

Later vandaag komen de andere Nederlandse vrouwen Arantxa Rus en Kiki Bertens in actie. Igor Sijsling speelt morgen in de eerste ronde van het mannentoernooi.

De favorieten in het mannentoernooi Roger Federer, nummer één van de wereld, en de Britse olympisch kampioen Andy Murray kenden geen problemen en plaatsen zich zonder setverlies voor de tweede ronde. Federer versloeg de Amerikaan Donald Young (6-3, 6-2 en 6-4) en Murray won van de Rus Alex Bogomolov: 6-2, 6-4 en 6-1. Ook de nummer één bij de vrouwen, de Wit-Russische Victoria Azarenka, won simpel. Ze versloeg de Russische Alexandra Panova met 6-0 en 6-1.

De Duitsers deden het in de eerste ronde van de US Open opvallend slecht. Sabine Lisicki (nummer 23 van de wereld), Julia Görges (21) en Andrea Petkovic (37) verloren hun eerste rondepartijen bij de vrouwen. Hun landgenoot Florian Mayer, nummer 22 van de wereld, verloor van de Amerikaan Jack Sock (248).