Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Gruwelijker dan gedacht

Een schilderij waarop de moord op de gebroeders De Witt staat afgebeeld blijkt veel gruwelijker dan tot nu toe te zien was.

Rotterdam. Tijdens een restauratie van het doek over de moord op de gebroeders de Witt (1672), is gebleken dat schilder Pieter Frits de naakte lichamen van de broers had geschilderd op de plek waar tot voor kort een kanon stond afgebeeld. Dat meldt het Haags Historisch Museum. Op het oorspronkelijke werk is in de verte te zien hoe de lichamen van de bestuurders worden ontdaan van hun vingers, tenen en tong, blijkt nu. De extra verflaag waarmee het kanon werd geschilderd is in de negentiende eeuw aangebracht, blijkt uit onderzoek. Het werk is inmiddels in de oude staat hersteld. Novum