Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Groen licht voor vrijlating Michelle Martin, ex-vrouw Marc Dutroux

Michelle Martin tijdens de rechtszaak in 2004.
Michelle Martin tijdens de rechtszaak in 2004. Foto Reuters / Jan van de Vel

Michelle Martin, ex-vrouw van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, mag definitief vervroegd worden vrijgelaten, zo besloot het Belgische Hof van Cassatie zojuist. Martin werd in 2004 tot 30 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan ontvoering en moord.

Wie is Michelle Martin? Lees een profiel.

Het Hof heeft de laatste barrière voor de vrijlating van Martin geslecht. Het hoogste hof van België meent dat er geen fouten zijn gemaakt in de procedure en wees een hoger beroep af. De beslissing van de rechtbank in Bergen, dat de vervroegde vrijlating eerder bepaalde, is volgens het Hof van Cassatie conform de wet.

Eerder, bij het oordeel van de rechtbank over haar vervroegde vrijlating, zei onze correspondent in België Petra de Koning:

“Martin heeft zichzelf altijd voorgeschoteld als slachtoffer van Dutroux. Ze was de weerloze vrouw met een tiran als man. Maar In België ziet men Michelle Martin net zo schuldig als Dutroux. Toen haar man in de gevangenis zat wist ze dat er twee meisjes in de kelder opgesloten zaten. Ze deed echter niks. Uit angst voor haar man, verklaarde ze later.”

Iets meer dan helft van straf uitgezeten

Martin heeft zestien jaar van haar straf uitgezeten. Een belangrijke voorwaarde voor de vervroegde vrijlating is dat Martin zich terugtrekt in een klooster. Ze heeft een locatie in Malonne, in de provincie Namen uitgekozen. Het is nog onduidelijk wanneer ze daarheen zal gaan.

In principe mag Martin de gevangenis direct verlaten. Volgens Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, ligt de praktische uitvoering in handen van het parket van Bergen en de gevangenis. Vanwege de verwachte onrust kan Martin ook besluiten voorlopig in de gevangenis te blijven, zo meldde De Standaard dinsdagochtend.

In Malonne is men niet blij met de komst van Martin. De NOS maakte een verslag:

Marc Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.