Geen seks in Togo uit onvrede met de president

Geen politieke vernieuwing in het land? Dan geen seks meer in bed. Met dat dreigement heeft de vrouwelijke oppositieleider in het West-Afrikaanse Togo de mannen in het land onder druk gezet om president Faure Gnassingbé tot aftreden te dwingen.

President Gnassingbé greep in 2005 de macht na de dood van zijn vader, Eyadema Gnassingbé. Die was in 1967 via een staatsgreep aan de macht gekomen en regeerde 38 jaar met harde hand. Twee jaar geleden werd Faure Gnassingbé herkozen, maar volgens de oppositie waren die verkiezingen frauduleus. Zij accepteerde de uitslag niet.

Nu vindt de oppositie het genoeg. Vandaar de oproep om deze week een seksstaking te houden. Het sein daartoe werd zaterdag in de hoofdstad Lomé gegeven tijdens een betoging van ‘Laat ons Togo redden’, een samenwerkingsverband van een vijftiental politieke partijen en maatschappelijke organisaties.

Volgens Isabelle Ameganvi, leider van de oppositionele coalitie, kan seks een effectief strijdwapen zijn op het politieke slagveld. „We hebben de middelen om mannen te dwingen te begrijpen wat vrouwen in Togo willen.” Ze zei op het idee te zijn gekomen door een soortgelijke actie van vrouwen in Liberia in 2003. Toen ging het om het bereiken van vrede. (BBC, AP)