Frankrijk komt weduwe Arafat tegemoet en opent moordonderzoek

Yasser Arafat met zijn vrouw Suha in Ramallah, minder dan twee weken voor zijn overlijden. Foto AFP / Hussein Hussein

Franse aanklagers in Parijs hebben vandaag een onderzoek naar de mogelijke moord op Yasser Arafat geopend. Het besluit hiertoe volgt op een verzoek van de weduwe van de voormalig Palestijnse leider die in 2004 stierf. Dit meldt persbureau AFP op basis van bronnen die dicht op het onderzoek zitten.

Suha Arafat en dochter Zawra dienden een maand geleden het verzoek in bij de Franse autoriteiten om het lichaam van haar man te onderzoeken. De weduwe heeft het vermoeden dat haar man is vermoord. In november 2004 stierf hij op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis Percy Clamart in Parijs aan de gevolgen van een hersenbloeding, zo werd destijds gesteld. Het onderzoek zal zich onder meer richten op wat zich rondom het overlijden allemaal heeft afgespeeld in het hospitaal.

Het lichaam van Arafat werd opgegraven en naar Zwitserland gebracht voor nader onderzoek. Suha Arafat kwam tot haar verzoek om een moordonderzoek op te zetten nadat een Zwitsers laboratorium radioactief polonium-210 op kledingstukken van de gewezen Palestijnse leider had gevonden. Het uiterst giftige materiaal werd bijvoorbeeld in 2006 gebruikt om de overgelopen Russische spion Alexander Litvinenko te vermoorden.

Onderzoek van de Palestijnse autoriteiten in 2005 wees uit dat Arafat niet vergiftigd was, noch overleed aan de gevolgen van kanker of aids. Ze hadden eerder Israël nog beschuldigd van moord op de leider. De familie Arafat heeft het radiologielab aan het universitair ziekenhuis van Lausanne toestemming gegeven de reeds opgegraven resten van Yasser volledig te onderzoeken op radioactief materiaal.

    • Jules Seegers