Elegant vioolspel van Zimmermann

Klassiek

Gustav Mahler Jugend Orchester o.l.v. Daniele Gatti met Frank Peter Zimmermann (viool). Berg, vioolconcert en Mahler, Symfonie nr.7. 27/8 Concertgeb. A’dam. ****

Als je een ranking zou maken van de vele orkesten die deze zomer het Concertgebouw aandoen, speelt het Gustav Mahler Jugend Orchestra in de eredivisie, van de jeugdorkesten is het het allerbeste. Er spelen 120 Europese topmusici tot 26 jaar in mee, onder wie zes Nederlanders. Het orkest komt voor projecten bijeen en wijdt de zomertournee onder dirigent Daniele Gatti aan (o.a.) een topzwaar programma met Bergs Vioolconcert en Mahlers Zevende symfonie.

Gatti is technisch een alleskunner, iemand die overgangen graag strak in de hand houdt. Die aanpak vormde in Bergs Vioolconcert met zijn mix van tederheid, Karinthische volksdansjes en verdriet soms een contrast met de brandschone toon en wonderlijk soepele en natuurlijke stokvoering van violist Frank Peter Zimmermann. Zijn toegift (Andante uit Bachs Solosonate in A) benam je definitief de adem – zo elegant, zo volmaakt en toch volstrekt opsmukloos.

Gatti paarde Berg aan Mahlers lange Zevende symfonie. Er zijn zeker dwarsverbanden aan te wijzen, maar een geëtste blik op Mahler bezien vanuit diens Nachwuchs, zoals Boulez vorig jaar realiseerde, was dit niet.

Gatti liet het orkest in de hoekdelen fors inzetten op temperament en klank. Begrijpelijk, want de kwaliteit van het orkest noodt uit tot stevig etaleren. Geweldige solospelers, een rijpe, volle strijkersklank.

Daar komt bij dat Gatti een meester is in het modelleren van orkestklank en het ritmisch scherp aansnijden ervan. Jammer van de vele vertragingen en uitgesmeerde fermates; stijlmiddelen die de vorm breken en die Gatti meer zou mogen doseren.

Niettemin: een energieke Mahler.

    • Mischa Spel