Een avontuurlijke reis kan prima zonder geld

Vulkaan San Pedro, Lago de Atitlan, Guatemala.

Wat een waanzinnig uitzicht. Het water onder ons is spiegelglad, strak blauw en beide vulkanen dragen een damp van wolken rondom. Een beetje zoals de ringen van Saturnus. Ik tril van inspanning, terwijl ik ga zitten op de hoogste rots.

De afgelopen vier uur ben ik met een Australiër zonder pauze omhoog geklommen. Om zeven uur vanochtend stonden we voor de ingang van het park. We wilden boven zijn voor de hitte de dag zou doen breken. Bij de entree probeert men ons voor een klein fortuin een gids toe te wijzen. Dat lijkt mij niet nodig, de top kunnen we immers zien. „Dan moet-ie toch makkelijk te vinden zijn”, grap ik. Onnozel doen is soms de beste manier om wat hulp te krijgen. Ik laat de inhoud van mijn portemonnee zien om te bewijzen dat een gids er niet zit. Kunnen ze de route niet tekenen?

Het rommelige resultaat daarvan houd ik nu mijn hand. Een kaart kun je het niet noemen, maar het heeft ons wel geholpen door de wirwar van koffieplantages. Bovendien was het niet alleen goedkoop, maar ook spannend om zelf de weg te vinden.

Vlak na ons bereikt een groep met gids de top. „Over een kwartier gaan we weer naar beneden”, roept de leider meedogenloos zodra de hijgende meute compleet is. Zij krijgen nauwelijks de kans om op adem te komen, laat staan van het uitzicht te genieten. De Australiër en ik vertrekken pas als we het landschap kunnen dromen. We lopen een paar keer verkeerd, maar de boertjes op de berg zijn behulpzaam en wijzen ons de weg.

Veel mensen hebben wel de tijd om te reizen, maar niet de centen. Toch zouden financiële argumenten niet doorslaggevend hoeven zijn: echt avontuur kan het prima zonder geld stellen. No of low budget reizen, brengt je in contact met locals en weg van de gebaande paden. Zeven tips.

1Wie handig is, kan onderweg wat verdienen of in ieder geval kost en inwoning uitsparen. In de toerisme industrie is altijd werk voor mensen die hun talen spreken en sociaal vaardig zijn. Als receptioniste of barman bijvoorbeeld. En wie haar kan knippen of goed rugmassages kan geven, weet zich ook verzekerd van klandizie. Een beetje improviseren en durven, dat is alles. En als dat niet je talenten zijn, dan leer je het vanzelf wel.

2Ruil kleren, boeken en andere benodigdheden met passerende reizigers. Vaak reis je in tegengestelde richting, dus kunnen zij iets gebruiken dat jij niet meer nodig hebt en vice versa. Zo wissel je een klamboe tegen een tentje, een uitgelezen boek tegen verse literatuur en een warme trui tegen een regenjas.

3Neem een laptop of smartphone mee. Op steeds meer plaatsen kun je gratis wifi ontvangen, ook in de derde wereld. Dat scheelt niet alleen in de kosten van internetcafés, maar ook in bellen (Skype) en geeft je de mogelijkheid om vanaf een terras het goedkoopste hotel of restaurant in de buurt op te zoeken.

4Prijzen zijn flexibel. Als reiziger betaal je vaak meer dan de lokale prijs, maar hoeveel meer ligt aan je eigen assertiviteit. Zorg dat je niet wordt bedonderd door van tevoren te weten wat iets kost, of het nou gaat om een taxiritje of souvenir. En ding af alsof je leven ervan afhangt.

5Liften. Je duim omhoog steken heeft in Nederland een ouderwets imago. Maar het werkt nog steeds en is absoluut de goedkoopste weg van A naar B. Onverwachte ontmoetingen en avontuur gegarandeerd, maar alleen geschikt voor mensen met geduld en tijd.

6Couchsurfen. Slapen bij een vreemde met wie je contact legt via de website couchsurfing.org. Je kiest elkaar uit op je profiel. Meest directe manier om een ander land en zijn mensen te leren kennen. Voorwaarde is dat je tegen weinig privacy kan en sociaal bent ingesteld.

7Zelf koken. Voor de hand liggend, doch doeltreffend. Veel reizigers verspillen een groot deel van hun budget in restaurants. Terwijl je op een campinggasje, in een goed voorzien hostel of bij nieuwe vrienden thuis zelf kunt koken. Ook bevorderlijk voor je populariteit.

Sara Kee is schrijfster, filosofe, en reiziger. Haar boek ‘Reis! alleen over de wereld’ (€15,-) is onlangs verschenen bij Nijgh en van Ditmar.

    • Sara Kee