Edith Mastenbroek (37) plots overleden

Straatsburg:21.7.4 Europees parlementari‘r Mastenbroek (PSE) foto Roel Rozenburg

Oud-europarlementariër Edith Mastenbroek is afgelopen donderdag op 37-jarige leeftijd onverwacht aan een hartstilstand overleden. Dat maakte haar partij, de PvdA, gisteren bekend. Tussen 2004 tot 2008 zat ze voor die partij in het Europees Parlement.

In de jaren negentig was Mastenbroek coördinator van de PvdA-jongerenbeweging Niet Nix van partijvoorzitter Felix Rottenberg. In 1999 werd de beweging opgeheven omdat het, zo meldde Mastenbroek destijds aan NRC Handelsblad „niet meer de bijdrage aan de vernieuwing van de PvdA kon leveren, die we wilden leveren.”

Ze werkte respectievelijk bij het partijbureau en zat in de PvdA-programmacommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen. In 2000 hielp ze bij de verkiezingscampagne van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Al Gore en namens het Europees Parlement was ze waarnemer bij verkiezingen in de Palestijnse gebieden.

Buiten haar politieke activiteiten was Mastenbroek oprichter en bestuurslid van de stichting ‘Ben je bang voor mij?’, een organisatie die het debat over multiculturele verhoudingen onder jongeren wilde stimuleren, en panellid in het buitenlandforum van het VARA-radioprogramma ‘De Ochtenden’.

Een jaar na haar aantreden werd ze verkozen tot jonge europarlementariër van het jaar in een poll onder leden van de Jonge Europese Federalisten. In april 2008, bijna vier jaar nadat ze erin was gekozen, verliet Mastenbroek het parlement om gezondheidsredenen.

De destijds 33-jarige Mastenbroek gaf haar zetel op toen ze al ruim een jaar ziek was, ze leed aan een burn-out. Ze werd toen opgevolgd door Jan Cremers. De laatste jaren was ze niet meer actief binnen haar partij. Voormalige collega’s en politici reageerden gisteren, bijvoorbeeld op Twitter, geschokt op Mastenbroeks overlijden. Miriam Sterk (CDA): „Ze was een bevlogen generatiegenote.” NRC