Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

CPB-cijfers op voorpagina’s van de kranten - Telegraaf zet aanval in op SP

Wie is de banenkampioen? Wie is de koopkrachtkampioen? Wie is de onderwijskampioen? Uit de CPB-cijfers valt van alles op te maken en daar gaan de partijen dan ook creatief mee om. Waar openen de kranten vandaag mee?

De CPB-doorrekening is een dag oud, maar de cijfers zullen nog lang doorklinken in de campagne in de aanloop naar de verkiezingen op 12 september.

De Telegraaf: SP-beleid heeft dramatische gevolgen

De Telegraaf koos er vanochtend voor de pijlen te richten op de SP, omdat het volgens de krant duidelijk is geworden “dat de SP-wensen op termijn dramatische gevolgen hebben”.

Ook in het hoofdredactioneel commentaar windt De Telegraaf er geen doekjes om. Onder de kop ‘Demasqué’ staat dat de doorrekening van het CPB “voor eens en voor altijd een einde maakt aan het idee dat deze socialisten serieus te nemen zijn als regeringspartij”.

VK: elke partij presenteert zich als winnaar

De Volkskrant benadrukt dat elke partij zichzelf als winnaar ziet in deze “superstemwijzer” die het CPB-rapport volgens de krant is.

“De VVD kroont zichzelf tot ‘banenkampioen’, D66 tot ‘onderwijskampioen’. GroenLinks: ‘Wij zijn de groenste. En oh ja, ook nog kinderopvangkampioen.’ En met de grootste glimlach die op zijn gezicht past, zegt SP-leider Emile Roemer: ‘Hier zit een trotse lijsttrekker, want wederom zijn wij de koopkrachtkampioen’.”

AD: ‘Rutte liegt’

Het AD pakt vandaag groot uit met de ‘welles-nietesdiscussie’ tussen Rutte en Roemer.

Roemer beschuldigt de VVD-leider van ‘regelrechte leugens over de zorg’, terwijl de VVD beweert dat ‘de SP een loopje neemt met de feiten’, zo schrijft de krant. De CPB-cijfers krijgen een plek in een kader.

Trouw: Houdbaarheid bij veel partijen prioriteit

Trouw trekt als belangrijkste conclusie dat de Nederlandse politieke partijen zich, als het om de overheidsfinanciën gaat, “zeer verantwoordelijk gedragen”.

“Op de regel dat de politiek alle inzet moet richten op een overheidsbegroting die ook op de langere termijn houdbaar is, zijn eigenlijk geen uitzonderingen. Alleen de PVV wijkt op dit punt echt af.”

nrc.next: een halve waarheid is genoeg

Ronduit liegen is taboe in de Nederlandse politiek, stelt nrc.next vandaag. “Maar met het niet vertellen van de hele waarheid hebben politici beduidend minder moeite. Dat gebeurt dan ook volop”, zo schrijft de krant.

Het Parool gisteren:

De PvdA zal de NRC van gisteren liever hebben overgeslagen: