Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Cabinepersoneel Lufthansa gaat staken’ - ‘raakt honderden vluchten’

Germany, Frankfurt / Main, 16.7.2012, Landing Lufthansa-Jet A 380 at the airport of Frankfurt / Main. Photo: Thomas Raupach/Hollandse Hoogte
Germany, Frankfurt / Main, 16.7.2012, Landing Lufthansa-Jet A 380 at the airport of Frankfurt / Main. Photo: Thomas Raupach/Hollandse Hoogte Een Boeing 747 van Lufthansa landt op het vliegveld van Frankfurt. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Raupach

Het cabinepersoneel van Lufthansa gaat staken. Vandaag mislukten salarisonderhandelingen tussen de vakbond en de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen binnen cabinepersoneel-vakbond UFO. Door de staking worden mogelijk honderden vluchten getroffen. De vakbond gaf geen details over de mislukte onderhandelingen of de aanstaande staking, schrijft persbureau AP. Mogelijk legt het personeel donderdag al het werk neer. UFO waarschuwde al eerder dat als vandaag de onderhandelingen zouden stuklopen, actie zou worden ondernomen tegen de werkgever.

In mei dit jaar maakte Lufthansa bekend 3500 banen te schrappen om kosten te besparen, dat is zo’n 3 procent van het totale personeelsbestand van 117 duizend werknemers. In het eerste kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 397 miljoen euro.

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, stelde dat het verlies te wijten was aan hogere brandstofkosten en belastingen. Naast de ontslagen bevroor Lufthansa nieuwe investeringen en bracht de contractering van piloten en cabinepersoneel onder bij een goedkopere dochteronderneming om de kosten te drukken.

De aanstaande staking treft mogelijk honderden vluchten en zal Lufthansa veel geld kosten. Toen piloten in 2010 vier dagen staakten verloor het Duitse bedrijf daarmee 25 miljoen euro. Ook wordt gevreesd dat de aandelen Lufthansa fors zullen dalen.