Brieven

Rutte vindt tweestrijd zelf ook onzin

Stemmen op Mark Rutte om Emile Roemer uit het Torentje te houden – of andersom – is niet erg logisch, schreef Jaap Jansen op de opiniepagina van nrc.next (Opinie, 23 augustus). Strategisch stemmen leidt er alleen maar toe dat de twee partijen samen zo groot worden dat ze tot elkaar zijn veroordeeld.

Het aardige is: demissionair premier Mark Rutte is het volledig met Jansen eens. Althans – dat was hij zes jaar geleden. Toen interviewde ik, samen met collega-journalist Lucas Benschop, Rutte voor NU.nl. De verkiezingscampagne van 2006 werd neergezet als een keuze tussen Bos en Balkenende. De VVD-lijsttrekker zei toen daarover: „Als het CDA en de PvdA groot uit de verkiezingen komen, gaan die twee samen regeren. Daarom is die tweestrijd ook zulke onzin. Ik zeg tegen de kiezers: laat je daar niet door in de luren leggen!”

Een CDA-PvdA-kabinet was volgens Rutte wat mensen juist niet wilden. „Dat is het irritante van strategisch stemmen: de redenering van VVD-stemmers om op Balkenende te stemmen om Bos uit het Torentje te houden, zorgt ervoor dat Bos juist in het Torentje komt”, aldus Rutte.

Peter TefferFreelance journalist

Hè, hè, kinderen

Ik sla de krant open en zoek het plaatje van Marcel. Vind een vader, die een scène uit de speeltuin beschrijft. Zelfs een poepverhaal, zonder al te veel sarcasme.

Hè, hè, zeg ik tegen mijn man. In onze nrc.next, otherwise known as de anti-ouder/kind-krant.

Jan schrijft graag over kinderen, wij lezen ook graag wat over kinderen en ouderschap, hoor. Niet alleen dat wij door de ouderschap ongelukkiger worden.

Anastasia Hacopian (36)Moeder van Lia (4), Lena (2), Luke (1)

Bauer en de zigeuners

Met plaatsvervangende schaamte heb ik gekeken naar de eerste aflevering van Bauer’s Zigeunernacht, die één groot openluchtmuseum was. Ik heb de afgelopen jaren voor verschillende omroepen tientallen korte en lange films gemaakt over de Sinti en Roma, zigeuners. Ze hebben mij het vertrouwen gegeven om een aantal taboes in beeld te brengen. Verschillende van hun voorvechters hebben mij gebruikt als hun spreekbuis om een aantal clichés te ontkrachten.

Met één streek heeft Frans Bauer dit om zeep geholpen. Roma in Hongarije trekken al heel lang niet meer in nostalgische Pipowagens rond. De meesten wonen gewoon in huizen of op kampen, weliswaar in krotten. De discriminatie is groot en het fascisme groeit in met name Hongarije. Ik weet uit Sinti-kringen dat de woonwagens die op het speciaal door de omroep ingerichte kampje staan uit Nederland komen! De mensen die ‘figureren’ wonen in werkelijkheid heel ergens anders. De wc en buitendouche zijn er door de art direction neergezet. De vrouw die in de woonwagen voor het raam naar buiten staart en de oude man, de zogenaamde leider, de waarzegster, alles is geregisseerd. Daar is op zich niets mis mee, maar toon dan hoe de woon- en leefsituatie echt is en breek niet in acht afleveringen af wat de Sinti- en Romagemeenschap in Nederland moeizaam heeft opgebouwd.

Bob EntropProducent en regisseur

Fokt op in een Opel

Denk je wat een stoere gast, komt de muziek uit een Opel ?! (‘Thuis was het toch al fokt op’, geschreven door een muziekjournalist). Niet stoer dus.

John BakkerMelick
  • Peter Teffer
  • Anastasia Hacopian
  • Bob Entrop
  • Freelance Journalist
  • Moeder van Lia
  • John Bakker