Beter verdelen, vinden de tennissers. En de directeur

Tennissers van de ATP Tour willen een betere verdeling van het prijzengeld van de Australian Open. De directeur is het eens met hun kritiek.

Rotterdam. De tennissers willen een betere verdeling van het prijzengeld bij de Australian Open. De tennissers willen meer prijzengeld voor spelers die al vroeg in het toernooi worden uitgeschakeld en veel geld kwijt zijn aan reis- en verblijfskosten. Ze zouden zelfs dreigen met een boycot van het grandslamtoernooi, dat meldde de Engelse krant Sunday Times. De voorzitter van de spelersraad, Roger Federer, wilde dat plan echter niet bevestigen.

Toernooidirecteur van de Australian Open Craig Riley reageerde gisteren in een interview met Bloomberg op de kritiek van de tennissers en zei zich erin te kunnen vinden. Hij is van mening dat er een andere structuur moet komen, zodat meer spelers van de sport kunnen leven.

Op Roland Garros en Wimbledon werd het prijzengeld dit jaar verhoogd voor de eerste ronden. Daar ziet Riley, die verwacht dat alle tennissers gewoon naar Melbourne komen, geen structurele oplossing in. „Niet-fitte spelers willen dan mogelijk toch de baan op stappen, daarmee werk je blessures in de hand.”

Riley komt vandaag met de directeuren van de andere drie grandslamtoernooien bijeen en wil naar een oplossing zoeken. „Het doel is dat ook spelers die tussen plaats 80 en 200 staan op de wereldranglijst een goede carrière kunnen hebben. Momenteel moet je zo rond de honderdste plek staan om alleen al quitte te draaien.”

Gisteravond begon in New York de US Open. Michaëlla Krajicek en Robin Haase zouden vannacht in actie komen. Novum