Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Als

Een week campagne is achter de rug en we zijn dit wijzer: als de SP de grootste wordt (wat nog lang niet zeker is), en Roemer slaagt erin een kabinet te formeren (wat nog maar te bezien valt), en Roemer wordt premier (wat nog helemaal niet vaststaat), en het begrotingstekort komt boven de 3 procent uit (wat volgens het CPB niet het geval is), en Europa geeft Nederland onverhoopt een boete (lees: de zon komt in het westen op), dan kán het zijn dat het kabinet-Roemer weigert te betalen.

Zeven volle dagen ophef samengevat.

Laat ik deze discussie eens in perspectief stellen met een lijstje van landen die de 3-procentsnorm al eens hebben overschreden (en voor de statistiekliefhebber: tussen haakjes het aantal keren dat ze dat deden). Oostenrijk (7x), België (4x), Bulgarije (4x), Cyprus (7x), Tsjechië (7x), Denemarken (1x), Frankrijk (9x), Duitsland (10x), Griekenland (9x), Hongarije (8x), Ierland (4x), Italië (9x), Letland (4x), Litouwen (4x), Malta (7x), Nederland (6x), Polen (8x), Portugal (9x), Roemenië (4x), Slowakije (7x), Slovenië (3x), Spanje (4x), Groot-Brittannië (7x).

En dan nu het lijstje van landen die een boete hebben gekregen:

Stilte in de zaal.

Tromgeroffel.

Licht uit, spot aan.

Dat was het alweer.

Zeven dagen gelul in de ruimte over een situatie die zich nog nooit heeft voorgedaan. Daar zit een nieuwe stemwijzer in. Stelling 1: ‘Als de SGP de grootste wordt, en de VVD besluit het kabinet-Van der Staaij te gedogen, dan moet iedere hardwerkende kerkganger in 2014 1.000 euro belastingvoordeel krijgen.’

Eens! Oneens! Denk ik nog even over na.

Nu, gelukkig hebben we de foto’s nog. En dan bedoel ik niet de foto’s van het historische moment waarop Frankrijk en Duitsland per decreet besloten de handhaving van de 3-procentsnorm te versoepelen, omdat ze er zélf niet aan voldeden. Nee, ik bedoel natuurlijk de vakantiekiekjes die de NOS liet zien tijdens het eerste lijsttrekkersdebat. Jolande Sap voor een ruïne en Diederik Samsom in een hangmat: precies het beeld wat je wilt hebben van je toekomstige crisisbestrijders. „En dan gaan we nu naar de inhoud”, zei Ferry Mingelen erbij.

Hypothetisch dan.