Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Achmea: kosten zorg stijgen minder

Achmea is een goede barometer geworden voor de kosten in de zorg. De verzekeraar heeft hoopgevend nieuws.

Groot is mooi, zo geldt bij Achmea als het om zorgverzekeren gaat. De coöperatieve verzekeringsinstelling mocht de eerste zes maanden van dit jaar weer 150.000 nieuwe zorgverzekerden verwelkomen. Inmiddels hebben 5,5 miljoen Nederlanders een zorgverzekering bij het concern, zo maakte het concern vanochtend bekend.

Het levert soms monopolie-achtige dominantie op. Zo winkelt drie van de vier Friezen voor zijn zorgverzekeringen inmiddels bij Achmea sinds De Friesland Zorgverzekeraar is ingelijfd. Friese ziekenhuizen klaagden: de inkopende verzekeraar zou zo wel heel veel invloed krijgen op het beleid. Maar van de kartelautoriteiten mocht het: de NMa toetst op landelijke schaal of een speler te dominant is, niet op het niveau van een provincie.

De omvang van Achmea heeft onvermoede voordelen. Ze is zo ook een goede barometer geworden voor kostenontwikkelingen in de zorg. Het concern, dat in het eerste halfjaar 200 miljoen euro winst behaalde, kwam in dat opzicht met opbeurende berichten voor de overheidsfinanciën. „Er zijn vroege signalen dat de stijging van de groei van de zorgkosten afneemt, alhoewel het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.”

Eerder dit jaar sloten Nederlandse verzekeraars een akkoord met de ziekenhuizen en met de minister van Volksgezondheid. Afspraak: de kosten van de zorg mogen de komende jaren met niet meer dan 2,5 procent per jaar stijgen. Anders gezegd: de politiek budgetteert de zorg via de verzekeraars.

Bij huisartsen en apothekers zijn volgens Achmea de zorgkosten in de eerste helft van dit jaar minder hard gestegen. En ook bij ziekenhuizen heeft de verzekeraar „indicaties die wijzen op een afname van de stijging van de zorgkosten”. Het is te vroeg om er conclusies uit te trekken, maar niettemin ziet de verzekeraar in deze tekenen een „voorzichtig bewijs” dat het kostenplafond vruchten begint af te werpen.

Het balanstotaal van Achmea groeide van 92 naar 97 miljard euro en nadert zo weer rap de grens van 100 miljard die vóór het uitbreken van de kredietcrisis werd bereikt.

De lage rente speelt verzekeraars parten omdat daardoor de verplichtingen op lange termijn hoger uitvallen. Maar Achmea maakte vanochtend ook een ongerealiseerde winst van ruim 1 miljard euro bekend op derivatenposities waarbij de verzekeraar zich heeft ingedekt tegen verdere rentedalingen.

Omdat de koersen van Nederlandse, Duitse en Franse staatsobligaties zo enorm zijn gestegen, heeft Achmea besloten om winst te nemen op een deel van die portefeuille. Zij ‘draait’ in beleggerstermen naar de obligaties die bedrijven uitgeven. Achmea wil in eerste instantie 10 procent van de ‘veilige’ staatsobligaties inwisselen voor de op papier iets meer risicovolle bedrijfsobligaties.

Leaseplan kwam vanochtend eveneens met tussentijdse resultaten. Het bedrijf, voor de helft in handen van Volkswagen en voor de andere helft in handen van een Duitse bankier, zag de winst met 10 procent dalen naar 123 miljoen euro. De onderneming, die een bankvergunning heeft, ontving in het verleden staatssteun en is daar nu afscheid van aan het nemen.

Leaseplan lost 1,25 miljard euro leningen af die met overheidsgarantie waren uitgegeven. En ook nog eens voor 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) aan Amerikaanse leningen met staatsgarantie. Ook de balansverhoudingen werden versterkt, waardoor de leaseorganisatie beter tegenvallers kan opvangen. Het concern heeft per eind juni een balanstotaal van ruim 19 miljard.