Wie maalt om wat sorbitol?

e.a.: . Van Gennep Amsterdam, 1973, 196 blz.

De mythe dat het voedsel in Nederland an sich gezond was en dat boeren, kruideniers en voedingsindustrie het beste met ons voor hadden, die mythe wilde de Bond voor Wetenschappelijke Arbeiders in 1973 weerleggen. De voedingssector was vooral geïnteresseerd in het eigen belang en als dat gediend werd met ‘additieven’, ‘contaminanten’ en ‘residuen’, dan moest dat maar.

De kritiek op de sector was koren op de molen van de aanhangers van biologisch-dynamische landbouw en macrobiotiek. Maar daar moesten de rationele Wetenschappelijke Arbeiders ook niet veel van hebben.

Wie het boek nu leest vraagt zich af waar Reijnders c.s. zich destijds zo druk om maakten. Emulgeermiddel in brood, sorbitol in jam. De grote salmonella- en dioxineschandalen moesten nog komen, de rampen in de intensieve veeteelt waren ver weg en van genetische manipulatie was nog geen sprake.

Hun wantrouwen was terecht, moet je concluderen, maar hun waarschuwing heeft weinig geholpen.