Westra pakt eindzege in Ronde van Denemarken

De Nederlandse renner van Vacansoleil is bezig aan een sterk seizoen.

Rotterdam. En weer weet wielrenner Lieuwe Westra te verrassen. Na zijn knappe tweede plaats in maart in de rittenkoers Parijs-Nice won hij gisteren de Ronde van Denemarken. De wielrenner van de Nederlandse ploeg Vacansoleil verdedigde in de laatste etappe met succes zijn gele leiderstrui, die hij had veroverd door de 14,5 kilometer lange tijdrit van zaterdag te winnen.

„Ik wist dat de vorm in orde was, een goed resultaat zat er aan te komen”, zei Westra zaterdag na zijn zege in de rit tegen de klok.

De overwinning in de slotetappe van de Deense etappekoers was gisteren voor het Britse sprintkanon Mark Cavendish van Team Sky. Hij was in de massasprint sneller dan de Duitser André Greipel en de Italiaan Matteo Pelucchi.

De 29-jarige Westra is de tweede Nederlander die de Ronde van Denemarken wint: Servais Knaven won de rittenkoers in 1997. De eindzege komt bepaald niet uit de lucht vallen. Westra – bijgenaamd Ut Beest – presteert namelijk uitstekend dit jaar. Behalve zijn tweede plaats in Parijs-Nice, met slechts acht seconden achterstand op de Britse Tourwinnaar Bradley Wiggins, werd hij ook nationaal kampioen tijdrijden. Bij de Olympische Spelen in Londen viel Westra weliswaar iets tegen in de tijdrit, maar met de elfde plaats was hij wel de beste Nederlander.

De Fries uit Molenend was jarenlang stratenmaker, voordat hij in 2008 bij Vacansoleil doorbrak in het profpeloton. In 2009 won Westra al de Ronde van Picardië en behaalde hij als pure hardrijder veel ereplaatsen in tijdritten. NRC