VS melden de dood van Haqqani-leider

Een vooraanstaande commandant van het Afghaanse Haqqani-netwerk, dat regelmatig terroristische aanslagen op Amerikaanse en Afghaanse doelen pleegt, is naar wordt aangenomen om het leven gekomen bij een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje, een drone.

Zowel Amerikaanse als Pakistaanse bronnen bij inlichtingendiensten verklaarden dit weekeinde dat ze er van uit gingen dat Badruddin Haqqani vrijdag was gedood bij een drone-aanval in het moeilijk toegankelijke Pakistaanse district Noord-Waziristan. Ook zeventien anderen zouden bij de aanval zijn gedood.

Volgens Amerikaanse functionarissen is het „negentig procent zeker” dat Haqqani, die halverwege de dertig was, is getroffen. Hij zou de inslag van een eerste raket hebben overleefd maar niet die van een tweede meteen daarna. Maar ook de Amerikanen, die in het verleden vaker mis hebben gezeten met zulke claims, hielden een slag om de arm.

Woordvoerders van het Haqqani-netwerk ontkenden dat hun commandant was gesneuveld. „We hebben eerder ook steeds trots aangekondigd wanneer onze mensen zijn gedood bij drone-acties”, zei een van hen. „De jihad tegen de bezettingsmacht is onze missie en de dood is zeker wanneer je daarin vecht. Waarom zouden we het geheim houden?”

Voor zover bekend had Badruddin Haqqani de dagelijkse leiding in handen van het netwerk. Alleen zijn vader Jalaluddin en zijn oudere broer Sirajuddin stonden boven hem in de hiërarchie van de clan, die sinds de jaren ’80 actief is. Badruddin speelde ook een bepalende rol bij ontvoeringen en het smokkelwerk waarmee het netwerk deels aan geld komt.

Het Haqqani-netwerk wordt door Amerikaanse analisten vaak als een groter gevaar voor hun belangen gezien dan de Afghaanse Talibaan, waarmee het Haqqani-netwerk samenwerkt. ‘Haqqani’ heeft de laatste jaren veel van de spectaculairste acties tegen Amerikaanse bases en doelen in de hoofdstad Kabul en daarbuiten voor zijn rekening genomen.

Hun strijders zijn ervaren en gehard. Het wegvallen van een sleutelfiguur zou een klap voor het netwerk betekenen. (Reuters, AP, AFP)