Van Bommel blijft maar tieren na onterechte kaart

Mark van Bommel strijdt na drie competitieduels bij PSV alweer tegen het etiket van ‘kaartenpakker’. Hij kreeg gisteren tegen FC Groningen zijn derde gele kaart op rij.

GRONINGEN - FC Groningen - PSV , Voetbal Eredivisie , seizoen 2012-2013 , 26-08-2012 , Euroborg , PSV speler Mark van Bommel. Henk Jan Dijks

Mark van Bommel heeft er al zijn carrière lang een hekel aan: bekritiseerd worden om zijn gele kaarten. De 35-jarige routinier kreeg sinds zijn terugkeer bij PSV terechte gele kaarten tegen RKC en Roda JC. In aanloop naar het duel met FC Groningen stelde hij dat dit wat hem betreft „geen thema” was. Maar gistermiddag was een nieuwe gele kaart wederom onderwerp van gesprek.

Van Bommel wilde aan alles en iedereen laten weten dat hem onrecht was ongedaan in de 49ste minuut. De aanvoerder begon aan een klaagzang bij scheidsrechter Serdar Gözübüyük, vierde official Jeroen Sanders, de trainer en de spelers van de tegenstanders. Tot ver na de 3-1 zege op FC Groningen probeerde Van Bommel zijn gelijk te halen tot trainer Dick Advocaat hem sommeerde de spelersbus in te stappen. Voor de media had de PSV’er geen tijd meer.

Na zijn jaren bij topclubs als Barcelona, Bayern München en AC Milan kwam Van Bommel deze zomer als een gelouterde voetballer terug in Eindhoven. De clubleiding van PSV zag in hem de ontbrekende schakel. De middenvelder moest met zijn ervaring voor rust en balans zorgen in het elftal van de nieuwe coach Advocaat. Van Bommel wil bij PSV aantonen dat hij nog van meerwaarde is.

De fans van PSV ontvingen hun verloren zoon met open armen. Van Bommel hoeft buiten Eindhoven niet op respect van toeschouwers en tegenstanders te rekenen. Integendeel, hij wordt vaak uitgedaagd. En de wijze waarop hij verhaal probeert te halen als hem onrecht wordt aangedaan of zich opzichtig laat vallen na een klein tikje wekt irritatie op.

Zo lijkt het erop dat Van Bommel bij PSV ook tegen zichzelf voetbalt. Zijn ongelukkige botsing met Michael de Leeuw en Kees Kwakman, vier minuten na rust, was illustratief. Van Bommel was eerder een paar keer hard aangepakt door een tegenstander, maar zag tot zijn schrik en woede dat Gözübüyük hem bestrafte met een kaart. Onterecht. Het Groningse publiek in de Euroborg begon te joelen en waarna rustgever Van Bommel juist voor meer onrust binnen PSV zorgde. De leider van PSV was in de 57ste minuut zelfs dicht bij zijn tweede gele kaart toen hij Género Zeefuik vloerde. Het leed van een rode kaart bleef hem bespaard.

Maar van Bommel kwam niet tot rust. Zelfs niet nadat PSV via doelpunten van Atiba Hutchinson, Dries Mertens en Memphis Depay was uitgelopen naar een 3-0 voorsprong. Van Bommels gedrag werkte aanstekelijk op Kevin Strootman, die zich op de helft van FC Groningen liet uitdagen door Lorenzo Burnet. Het leverde Strootman een gele kaart op. In plaats van schuldbewust het hoofd te buigen bleef Strootman met zijn armen zwaaien om verhaal te halen.

Van Bommel mag dan een speler zijn die boven alles wil winnen, hij vervult als aanvoerder van PSV ook een voorbeeldfunctie. De nummer zes van PSV zal moeten inzien dat de grens tussen geslepen spelen en onsportief gedrag zeer dun is. In het verleden haalde hij zich in het buitenland de woede van tegenstanders op de hals. In 2008 riepen lezers van de Duitse boulevardkrant Bild hem uit tot Der grösste Stinkstiefel (meest gehate speler) van de Bundesliga. In de Bundesliga kreeg hij in ieder volledig seizoen dat hij er speelde minimaal tien gele kaarten.

Als clubvoetballer én als international streed Van Bommel vaak tegen (voor)oordelen van coaches, oud-voetballers en analisten. Zo raakte Van Bommel in de clinch met Johan Cruijff, Marco van Basten en Louis van Gaal. Het sierde de speler dat hij altijd onvoorwaardelijk is blijven geloven in eigen kunnen.

Van Bommel zette afgelopen zomer alles in op een Europese titel met Oranje, maar eindigde zijn bewogen interlandloopbaan in mineur op de bank. Na het EK maakte hij duidelijk alleen terug te komen als een nieuwe bondscoach een beroep op hem doet. Met de komst van Van Gaal lijkt dat uitgesloten. De geboren Limburger wil bij PSV vooral zijn medespelers beter te laten voetballen. Daarvoor hoeft hij niet eens te gloriëren. Van Bommel moet de orde bewaken en de boel opjagen daar waar het moet.

Maar Van Bommel moet zichzelf in acht nemen en beseffen dat hij niet boven de wet staat. Zelfs niet als hem onrecht wordt aangedaan. De wijze waarop hij zich in Groningen manifesteerde ontnam een beetje de glans van de zege. In plaats van als een aanvoerder zijn zegje te doen, zat Van hij na afloop een kwartier in het scheidsrechtershok te discussiëren. En van die discussies wilde hij nu juist af.

    • Koen Greven