‘Ut Beest’ snelste in de Ronde van Denemarken

En weer weet wielrenner Lieuwe Westra te verrassen. Na zijn knappe tweede plaats in maart in de rittenkoers Parijs-Nice won hij gisteren de Ronde van Denemarken. De wielrenner van de Vacansoleil-ploeg verdedigde in de laatste etappe met succes zijn gele trui, die hij een dag eerder had veroverd door de tijdrit te winnen.

„Ik wist dat de vorm in orde was, een goed resultaat zat er aan te komen”, zei hij zaterdag na de zege in de tijdrit. Westra – bijgenaamd Ut Beest – presteert goed dit jaar: naast zijn tweede plaats in Parijs-Nice werd hij nationaal kampioen tijdrijden. De Fries uit Molenend was jarenlang stratenmaker, voordat hij in 2008 bij Vacansoleil doorbrak in het profpeloton.

De 29-jarige Westra is de tweede Nederlander die de rittenkoers in Denemarken wint: Servais Knaven ging hem in 1997 voor. Westra won in 2009 al de Ronde van Picardië en behaalde als pure hardrijder veel ereplaatsen in tijdritten.

De overwinning in de slotetappe was gisteren voor het Britse sprintkanon Mark Cavendish.