Uitgelicht

Film

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disney-pretparken gebaseerde swashbuckler biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne special effects. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. Ook met Orlando Bloom, Keira Knightley. Kreeg meerdere vervolgen. Veronica, 20.30-23.15u.

Dennis P. (Pieter Kuijpers, 2007, NL). Eenduidige klucht die is gebaseerd op authentieke diamantroof (in 2000, met behulp van een zogenoemde magnetrondoos) van de regisseur van Van God los, Off Screen en TBS. Dennis wordt door Edo Brunner en het scenario neergezet als een zwetende dikkerd met schreeuwerige kleren en een klein hartje. Nadja Hüpscher speelt de naïeve schootdanseres Tiffany met een intrigerende hardheid. Ned.3, 21.30-23.05u.

Mein Kampf - George Tabori (Urs Odermatt, 2009, A/D/CH). Verfilming van het komische toneelstuk van Tabori, de koning van de zwarte humor en de wansmaak. De achttienjarige, naïeve maar ambitieuze Hitler woont in een Weens pensionnetje en heeft last van constipatie en woedeaanvallen. Als hij zakt voor zijn toelatingsexamen voor de Kunstacademie voelt hij zichzelf een miskend genie en krijgt hij last van grootheidswanen. Medehuurder Schlomo Herzl raadt hem aan de politiek in te gaan. Met Tom Schilling als Hitler en Götz George als Herzl.Arte, 21.50-23.35u.

Precious (Lee Daniels, 2009, VS). Precious (Gabourey Sidibe) is analfabeet, zestien en zwanger van het tweede kind van haar vader. Een wandelende catalogus van gettoleed; dat kan niet lang zo blijven en inderdaad wandelt Precious schuchter de alfabetiseringsklas binnen. Precious valt op door de extreme verloedering, maar is ook een conventioneel educatiedrama met een inspirerende leraar. Ook met Paula Patton (als Ms. Rain), Mo’Nique, Mariah Carey en Lenny Kravitz. BBC 2, 23.30-01.15u.

Eagle Eye (D.J. Caruso, 2008, VS). Eagle Eye is de naam van een supercomputer die alles in de gaten houdt. De computer wil de president en zijn staf uitroeien nadat die zijn bevel negeerde om een islamterrorist niet te bombarderen. Shia LaBeouf en Michelle Monaghan moeten Big Brother zien te stoppen. Hierbij worden ze eerst tegengewerkt door een cynische FBI-agent (Billy Bob Thornton), die met zijn laconieke spel de show steelt. De onwaarschijnlijkheden leiden eerder tot lachbuien dan tot spanning. BBC 1, 00.20-02.10u.

Informatief

Zoek de verschillen. Eerste uitzending van serie waarin steeds een andere jongere met een joodse, islamitische of hindoe- achtergrond vertrekt naar een voor hem of haar onbekende gemeenschap binnen dezelfde ideologie. Pas op Schiphol horen ze waar ze zullen belanden. Vanavond schrikt de pro-Palestijnse moslim Mohamed als hij op Schiphol hoort dat hij naar Israël vertrekt. Hij denkt aan een Palestijns gezin, maar belandt bij een islamitisch bedoeïenengezin waarvan zonen dienen in het Israëlische leger. Ned.2, 19.00-19.27u.

Katanga Business. In deze durende documentaire neemt regisseur Thierry Michel ons mee naar de rijkelijk met grondstoffen bedeelde oostelijke provincie van Congo. Het hedendaagse El Dorado trekt gelukszoekers van allerlei slag aan. In deze film maken we kennis met een aantal van hen. De steenrijke provinciegouverneur Moïse Katumbi, de Belgisch-Congolese zakenman van Nieuw-Zeelandse afkomst George Forrest (‘de Koning van Katanga’); de Canadese CEO Paul Fortin, die de voormalige mijngigant Gécamines van de ondergang probeert te redden en Monsieur Min, een Chinese ingenieur die samen met Fortin en de Congolese regering net een contract van negen miljard dollar heeft gesloten om de infrastructuur weer op te bouwen in ruil voor toegang tot grondstoffen. Canvas, 23.10-01.10u.

Amusement

The Ellen DeGeneres Show. Nu Oprah is afgehaakt gaat RTL zien of de Ellen DeGeneres Show hier aanslaat. De comédienne praat met beroemdheden, er treden artiesten op, er zijn publieksparticipatiespelletjes en er zijn filmpjes met opmerkelijke verhalen en talenten. Vanavond komen Brad Pitt en Chris Pratt langs om te praten over de film Moneyball en er is een optreden van Kenny Clarkson. RTL 8, 19.05-20.00u.

Citizen Khan. Nieuwe sitcom, over een familie uit de hoofdstad van Brits Pakistan: Birmingham. Met aan het hoofd de luidruchtige, krenterige en zichzelf als voorman van de Pakistaanse gemeenschap beschouwende Citizen Khan en zijn veelgeplaagde familie. Vanavond is mevrouw Khan woedend op manlief omdat hij vergeten is om de moskee te boeken voor dochter Shazia’s bruiloft. Maar als de moskeemanager hem nou even matst is dat geen probleem meer.BBC 1, 23.20-23.50u.