Tientallen bewoners Kanaleneiland claimen schade

Een medewerker vann een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Tientallen bewoners van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland hebben een schadeclaim ingediend bij woningcorporatie Mitros. Dat bevestigt een woordvoerder vandaag aan persbureau Novum. De bewoners zeggen dat ze schade hebben geleden door de evacuatie na asbestgevaar in de wijk. Om welk bedrag het gaat wil de woningcorporatie niet zeggen.

Onder meer kosten voor aangeschafte kleding en reiskosten worden geclaimd, meldt de woordvoerder. Ook claimen winkeliers omzetderving. Een enkeling wil gecompenseerd worden voor emotionele schade. Hoelang het gaat duren voordat alle schadeclaims zijn behandeld kan de woordvoerder niet zeggen.

Directeur van Mitros Rob Rötscheid zei vandaag in NRC Handelsblad dat de evacuatie van de wijk misschien onnodig was, vanwege de te strenge asbestnormen. Volgens de directeur stond zijn woningcorporatie aan de zijlijn bij die beslissing en was de gemeente Utrecht verantwoordelijk.

Vorige maand werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt bij werkzaamheden. Daarop moesten zo’n driehonderd bewoners woningen hun huizen verlaten. Nog steeds kan een deel van de evacués niet naar huis. De gemeente heeft hun geld aangeboden voor de tijd dat ze niet in hun huis terechtkunnen.

    • Lex Boon