Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Terugkijken: Adriaan van Dis oogst bakken vol lof voor slot Zomergasten

Wat een finale van het seizoen Zomergasten 2012! Adriaan van Dis: opa vertelde Nederland met gedempte stem terwijl hij met zijn zachte hand over onze bolletjes aaide. Premiersdebat, who cares? Van Dis scoorde hoge kijkcijfers en vulde de met depressieve campagnetaal lamgeslagen Nederlander met een vleug warmte.

Liefst 701.000 kijkers trok Van Dis gisteravond in het slotstuk van een wisselvallig Zomergastenseizoen. Cijfers waar het programma aan toe was, én een gast waar het programma aan toe was. Na de opening met een weinig verheffende Henny Vrienten en een uiterst ongemakkelijke (of tot ongemak verheven toneelstukje) tweede uitzending met Micha Wertheim bloeide presentator Jan Leyers fraai op.

Oké, de derde uitzending met een hevig transpirerende en uiteindelijk door migraine gevelde Jolande Withuis - aflevering wordt zaterdag a.s. hervat - was nog niet helemaal jofel. Maar daarna ging het met Lidewij Edelkoort en Ben Verwaayen van beter naar goed. Adriaan van Dis was gisteravond een verdiend en smakelijk dessert voor zowel Leyers als de kijker, getuige de reacties van de kijkers:

Twitter avatar Neeeltje Neeltje Huirne Ik wou dat Adriaan van Dis mijn oom was. Dan mocht ie mij elke dag een verhaal vertellen. #zg12
Twitter avatar ehpo Niels Aalberts Top top top. Van Dis #zg12
Twitter avatar arjamari Arja van den Bergh Kan Zomergasten niet elke week, het hele jaar door? Wacht, ik bedoel: kan Adriaan van Dis niet elke week, het hele jaar door? #zg12
Twitter avatar erikvh Erik van Heeswijk En Adriaan van Dis heeft er weer honderdduizend fans bij. Wat een verteller. #zg12

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het premiersdebat? ‘Veel te benauwend’

Dat vond Femke Halsema ervan. De gewezen politica en fervent #zg12-kijker zei te twijfelen tussen het eerste echte debat op tv of Van Dis. Ze begon op RTL maar na een eerste Rutte-en-Wilders-schreeuwen-door-elkaar was het *zap*.

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Het is een raar contrast: terwijl bij #zg12 de wereld je kamer binnenkomt, wordt bij #nlkiest het wereldbeeld almaar benauwder.
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Het fijnste aan Van Dis vind ik dat hij zo openlijk en onverbeterlijk romantisch is. Mooie #zg12. Jammer dat er ook een debat was. Trusten

Acteur en cabaretier Kasper van Kooten vond het een in het ander:

Twitter avatar KaspervanKooten Kasper van Kooten Ik moést kiezen maar in Zomergasten worden ALLE punten die voor ALLE partijen belangrijk zijn op fabelachtige wijze behandeld #zg12 #vandis

En voor Zomergasten 2013 heeft één kijker ook alvast een winnend recept bedacht:

Twitter avatar kingjaynl Jasper Koning Volgend seizoen van Zomergasten alleen maar Adriaan van Dis als gast met telkens een andere interviewer. #zg12

Van Dis maakt verhuizing bekend

De Zomergast had ook nog een nieuwtje: na acht jaar verlaat hij zijn tweede woonplaats Parijs. Van Dis schreef vier boeken in Parijs, waaronder Stadsliefde (2011), waarvoor hij begin dit jaar de Zilveren Tulp ontving. Over de reden van zijn vertrek zei Van Dis dat de dingen die de stad van hem vraagt op dit moment niet in zijn leven passen:

“De dozen zijn gepakt en morgen vertrek ik. (…) Je kan er niet wonen zonder ook te gaan kijken bij de jonge Afghaanse vluchtelingen die overal in de stad rondzwerven, of de onrust in de buitenwijken te onderzoeken.”

Hij vertrok in 2004 naar de Franse hoofdstad om er ‘onzichtbaar te zijn’. Adriaan van Dis heeft aangekondigd nu zijn aandacht te willen richten op een roman over zijn moeder, die in 2010 op bijna 100-jarige leeftijd overleed.

Veren in de reet

Het mag duidelijk zijn. Waar het seizoen op 22 juli, na een mislukt EK voetbal en een teleurstellende Tour de France (verband?), een koude start beleefde is het nu hosanna. Leyers moest groeien, en blijkt achteraf misschien al eerder in vorm te zijn geweest dan de kijker dacht. Hij liet begaan en dan weer luisterde hij expres even niet. De gasten werden ook alleen maar beter, zo leek het althans.

Ten slotte dan nog wat bonusmateriaal aan complimenten omdat de Vlaamse presentator en Van Dis dat verdienen:

Twitter avatar animikuh Annemiek Hogendorp Wat ik nog even kwijt wil: ik vond Adriaan van Dis als #ZG12 subliem. Wat een kennis, wat een humor, wat een bijzondere kijk
Twitter avatar LidwienOpheij Lidwien Opheij Ja, van Dis was een waardig gesprekspartner, het was steeds boeiend en integer #zg12, het werkt door…
Twitter avatar Karin_Vrielink Karin Vrielink Voor wie het gemist heeft gisteren #VanDis #zg12: http://t.co/IPjnHqDG . Zegt meer als een verkiezingsdebat #nlkiest
Twitter avatar carolinedejager carolinedejager Een prachtige VanDis waardige zomergastena-vond / 3 uur lang ademloos gekeken en geluisterd #zg12
http://t.co/BXmZz3vz