Stakingen voor betere verpleegzorg

Een aantal medewerkers van het Amsterdamse verpleeghuis Sint Jacob heeft vandaag het werk neergelegd. Het gaat om 27 van de 31 leden van de huishoudelijke dienst. Door de staking, georganiseerd door de Abvakabo, kon een aantal appartementen van bewoners niet worden schoongemaakt. Zorgpersoneel doet niet mee aan de staking. In totaal werken in Sint Jacob ongeveer 400 mensen.

Volgens vakbondsbestuurder en SP-raadslid (in Oss) Lilian Marijnissen is het voor het eerst dat medewerkers van een verpleeghuis staken. Komende maanden volgen meer stakingen en werkonderbrekingen, in het hele land. Inzet zijn betere afspraken over werkdruk en flexibele contracten, en betere besteding van het extra geld dat dit jaar is vrijgekomen voor ‘meer handen aan het bed’.

De acties staan los van de cao in de verpleeghuis- en thuiszorgsector. Daarover bereikten werkgevers in mei een akkoord met drie bonden. De Abvakabo van Marijnissen, die landelijke afspraken eist over zaken als werkdruk en flexibilisering, wilde zich er niet aan binden en blijft actievoeren. „Als de werkgevers geen landelijke afspraken willen maken, gaan we het lokaal proberen.”

De raad van bestuur van het verpleegtehuis zegt „naar financieel en organisatorisch vermogen” te zijn ingegaan op de vakbondseisen. De 6,5 miljoen euro voor extra personeel in 2012 zijn volgens de directie onder meer bestemd voor 135 extra medewerkers in de zorg, maar die zouden moeilijk te vinden zijn.