Samsung stapt ook in ASML, verliest van Apple

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is er in geslaagd om de drie grootste chipmakers ter wereld 1,4 miljard euro te laten investeren in de ontwikkeling van nieuwe machines die computergeheugens en processors produceren. Daarnaast kopen ze ASML-aandelen ter waarde van 3,9 miljard euro. Vanmorgen werd bekend dat de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung een belang van 3 procent in ASML neemt.

Samsung volgt chipmakers TSMC (Taiwan) en Intel (VS), die eerder deze zomer al een belang namen in het Veldhovense bedrijf. Intel neemt 15 procent van de aandelen en steekt 829 miljoen in een onderzoeksfonds. Samsung en TSMC stoppen daar elk 276 miljoen dollar in.

ASML presenteerde he8t gedurfde plan begin juli. Naar schatting zal de investeringsronde 1.200 extra banen in de Nederlandse hightechsector opleveren, niet alleen bij ASML in Brabant, maar ook bij onderzoeksinstituten die meehelpen aan de bouw van lithografiemachines.

ASML is marktleider in deze technologie. Het bedrijf is bepalend voor de continue schaalverkleining van chips. De ontwikkeling van nieuwe chipgeneraties is zó complex en duur, dat het bedrijf partners nodig heeft om afname te garanderen.

De vraag naar kleinere, efficiënte chips wordt aangejaagd door populaire gadgets als smartphones en tablets. Samsung, die daar samen met Apple marktleider in is, leed afgelopen weekeinde een gevoelige nederlaag in de slepende patentenoorlog. Een Amerikaanse rechter veroordeelde Samsung tot een boete van een miljard dollar wegens het kopiëren van iPhone-patenten in smartphones die op Android draaien.

Het gaat onder meer over de bediening van de telefoon met twee vingers op een aanraakscherm, inmiddels ingeburgerd onder zowel iPhone- als Android-gebruikers. Apple had 2,5 miljard dollar geëist.

De uitspraak is een belangrijke stap in de aanhoudende patentenoorlog tussen Apple en Google, het bedrijf dat het besturingssysteem Android beschikbaar stelt aan bedrijven als Samsung en HTC. Samsung gaat nog in beroep, maar het lijkt erop dat het vonnis ook gevolgen heeft voor andere Android-fabrikanten.