Terugblik op ‘fel’ premiersdebat: Samsom speelde de beste kaart

PvdA-leider Samsom gisteravond tijdens het RTL-premiersdebat. Hij werd alom geprezen om zijn sterke optreden. Foto screenshot NOS

PvdA-leider Diederik Samsom maakte tijdens het eerste grote televisiedebat gisteravond de meeste indruk. Dat is de consensus in de ochtendkranten en onder de experts die het debat volgden. Wie weet dat Samsom zich in de premiersstrijd tussen Rutte en Roemer kan gaan mengen.

“Het ging er fel aan toe”, schrijft onze politiek redacteur Herman Staal vanochtend in nrc.next over het RTL-premiersdebat van gisteravond. Volgens Staal lukte het alle vier de lijsttrekkers duidelijk te maken waar ze voor staan, maar speelde Samsom “misschien wel de beste kaart”:

“Samsom zei: ‘We moeten stoppen met angstbeelden en werken aan een oplossing uit deze crisis. Volgens mij zit Nederland daarop te wachten.’ Hij maakte zo overtuigend duidelijk dat hij zich niet neer wil leggen bij een premiersstrijd tussen Rutte en Roemer. Niet de huidige premier maar de PvdA-lijsttrekker was na afloop in de sociale media en bij de commentatoren de centrale man.”

Ook de Volkskrant vindt dat Samsom als beste uit de verf kwam. Onder de kop ‘Nuance Samsom oogst waardering’ schrijft Volkskrant-redacteur Ron Meerhof dat uit de eerste reacties inderdaad bleek dat de PvdA-leider goede zaken heeft gedaan:

“Hoewel inhoudelijk regelmatig aan de zijde van Roemer en Wilders, zocht hij vaak de nuance. Op Twitter en in een peiling onder kijkers kreeg hij daarvoor waardering. [...] PvdA-leider Samsom koos behoedzaam positie. Hij zette zich af tegen de vaak populistische toonzetting in het debat, maar deed dat voorzichtig. ‘Nederland zit daar niet op te wachten’, begon hij keer op keer zijn antwoord.”

Ook onder veel analisten en commentatoren op Twitter was de teneur dat Samsom een knappe prestatie leverde:

Twitter avatar rcbregman Rutger Bregman Wat een krachtige vertegenwoordiging van de sociaaldemocratie bood Samsom vanavond. Idealistisch, sociaal, maar ook optimistisch en nuchter
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema En #Samsom loopt als enige niet weg voor heel moeilijke maar op termijn onvermijdelijke dilemma’s en dat is moedig #nlkiest
Twitter avatar JoshuaLivestro Joshua Livestro Als ik mag kiezen, roep ik Samsom tot winnaar uit - daar heeft Rutte meer aan dan zelf winnen. Roemer na vanavond in problemen, lijkt mij
Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Buma, Pechtold, Sap en Slob zullen met Samsoms succesvolle greep naar het redelijke midden geen fijne tv-avond hebben #rtldebat
Twitter avatar kvdlinde Kay van de Linde Het #RTLdebat geeft Samsom en de #PvdA het allerbelangrijkste element van een campagne: momentum #TheBigMo #RTLdebatHP

‘Rutte was sterk in de één-op-één-debatten’

Hoewel Samsom wordt gezien als de winnaar, was premier en VVD-leider Rutte in het premiersdebat de centrale man. “Hij was de lijsttrekker die zich tot dit weekend in de campagne afzijdig had gehouden en dus werd hij door anderen het meest uitgedaagd voor één-op-één-debatten”, aldus Staal in nrc.next. In die één-op-één-gevechten was Rutte sterk, vindt Volkskrant-redacteur Jan Hoedeman:

“De eerste frontale aanval van Wilders over Europa sloeg Rutte af zonder dat hij kwaad werd. Rutte maakte het punt dat Wilders het partijbelang boven het landsbelang stelt. Daarna weerstaat hij Roemer met diens aanval op de stijgende zorgkosten: de artsen kunnen nou eenmaal meer en we worden ouder.”

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout analyseerde gisteravond op Twitter waarom het debat voor Rutte waarschijnlijk goed heeft uitgepakt:

Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Hoe goed Samsom ook was vanavond; de winnaar is Rutte. Met ’n dolend CDA en ’n over-the-top Wilders heeft hij geen concurrent meer op rechts

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema vond het optreden van PVV-leider Wilders, die altijd geprezen wordt als sterk debater, tegenvallen:

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Toch interessante wending is dat Wilders brille lijkt te missen en slechts een schreeuwende bijrol in het debat is gegund #nlkiest
    • Pim van den Dool