Rutte waarschuwt VVD-congres voor afbraak door 'de socialisten'

Het socialistische gevaar moeten worden gestopt. Premier en VVD-leider Mark Rutte had zaterdag vooral een negatieve boodschap voor zijn partijgenoten op het partijcongres in Rotterdam. Zijn toespraak stond bol van de gevaren, risico’s en angstbeelden. Over economische afbraak,oplopende wachtlijsten en kosten in de zorg en hogere belastingen.

„Nog nooit was de keuze voor Nederland zo duidelijk als op 12 september. Willen we met socialistisch beleid Griekenland achterna. Kiezen we voor pessimisme of voor optimisme?”

In de ogen van Rutte ruimt zijn partij al dertig jaar „de rommel” van het kabinet van PvdA-leider Joop Den Uyl uit 1973 op. „Socialisme is als een boemerang: het gaat eerst razendsnel vooruit, en dan komt de klap keihard in je gezicht.”

Van Rutte wordt wel eens gezegd dat hij ongepast vrolijk is op serieuze momenten. Maar dat verwijt kon hem dit weekend zeker niet worden gemaakt. Grapjes, bij Rutte een graag gebruikt onderdeel van het repertoire, waren schaars.

De negatieve retoriek zorgde bij een enkel VVD-lid voor wat gemompel: „Wel wat populistisch.” Maar het grote merendeel van de aanwezigen gaf de leider een staande ovatie.

Keer op keer hakte de premier in op „de socialisten”, overigens zonder ooit een partij bij naam te noemen. Pas achteraf gaf hij desgevraagd aan dat hij doelde op PvdA, de SP en GroenLinks. Verschillen tussen deze partijen ziet Rutte niet: „Allemaal één pot nat.”

Rutte maakte na afloop ook duidelijk wat zijn angst is: dat de SP de grootste wordt, en vervolgens in staat is met PvdA en GroenLinks een links blok te vormen. Daar zal hij nooit aan meedoen, verzekerde de premier. Samenwerking van de VVD met één van die partijen afzonderlijk sloot de lijsttrekker overigens niet uit.

Doel van Rutte is ongetwijfeld kiezers te mobiliseren die bang zijn voor een geheel links kabinet. Uit opiniepeilingen blijkt dat veel mensen die zeggen VVD te stemmen, dat doen om SP-leider Emile Roemer uit het Torentje te houden. Nu sommige peilingen winst voor Roemer laten zien, kan de VVD beter op die gevoelens inspelen.