Rutte blijft bij uitspraak eigen risico - next.checkt: drie beweringen onwaar

Foto AP / Sang Tan

Mark Rutte blijft achter zijn uitspraak staan dat zijn partij het eigen risico niet verhoogt. Dat zei de VVD-leider vanavond in het televisieprogramma Wat kiest Nederland op RTL 4, zo meldt persdienst Novum.

Rutte werd in het verkiezingsprogramma geconfronteerd met de bevindingen van de factcheckers van nrc.next.

RTL-journalist Siebe Sietsma:

Twitter avatar SiebeSietsma Siebe Ai. De factcheckers van NRC Next checkten drie uitspraken die Rutte gisteren deed. Alledrie onwaar. Dikke vette onvoldoende. #watkiestnl

SP-lijsttrekker Emile Roemer viel Rutte eerder op de dag aan op de uitspraak die de premier tijdens het ‘premiersdebat’ deed. De SP’er verwees naar de verhoging van het eigen risico van 220 euro dit jaar naar 350 euro volgend jaar die de VVD niet terugdraait. Dat Rutte volhoudt dat het eigen risico bij de VVD niet stijgt is een premier onwaardig, concludeerde Roemer.

Volgens Rutte is deze verhoging inmiddels al ‘staand beleid’ en neemt ook het Centraal Planbureau (CPB) dat als uitgangspunt. Van een verhoging is dus geen sprake, zei Rutte. De VVD komt wel met een uniforme regeling voor eigen betalingen in de zorg, maar die moet volgens Rutte los worden gezien van het eigen risico. Zo ziet het CPB het ook, zei de premier. Hij riep op om het planbureau te respecteren als ‘onafhankelijke rechter’.

Rutte erkende wel dat hij zich heeft verslikt in een uitspraak over de belastingdruk in Nederland. Die behoort niet tot de hoogste ter wereld, in tegenstelling tot wat hij tijdens het debat had beweerd. De premier zei dat hij de inkomstenbelasting had bedoeld, waarmee Nederland internationaal gezien wel de kroon spant.