Republikeinen VS stellen conventie uit om orkaan

De Republikeinen hebben hun belangrijke Nationale Conventie in Tampa, Florida een dag uitgesteld omdat de tropische storm Isaac zich vandaag tot een orkaan kan ontwikkelen en later deze week aan land kan komen. Er komen mogelijk nog meer programmawijzigingen.

Mitt Romney wordt in Tampa officieel benoemd tot presidentskandidaat namens de Republikeinen. De gebeurtenis gaat gepaard met toespraken van prominente politici van de partij, zoals vicepresidentskandidaat Paul Ryan en gouverneur Chris Christie, die als kanshebber wordt gezien voor de verkiezingen van 2016.

In 2008 stelden de Republikeinen hun partijconventie ook al uit vanwege een orkaan. Net als toen gaat het in Tampa niet zozeer om de gevaren van de locatie conventie, maar om het risico dat de Republikeinen meer bezig lijken met partijpolitiek dan met een dreigende natuurramp. De langzame reactie van toenmalig president George W. Bush in 2005 bij orkaan Katrina in New Orleans is een smet geweest voor de Republikeinen.

Enkele prominente gouverneurs spreken later op de conventie of hebben afgezegd, omdat hun staten op het pad van Isaac liggen. New Orleans zou opnieuw getroffen kunnen worden. De storm dreigt de aandacht af te leiden van het Republikeinse feest waarmee Mitt Romney zijn campagne nieuw elan wil geven. Volgende week houden president Obama en de Democraten hun conventie in Charlotte, North Carolina.

Kijkwijzer voor de conventies in de VS: De Wereld, pagina 20 en 21