Republikeinen in Tampa

None

De afwezigen

George W. Bush is de grote afwezige in Tampa. Vier jaar na zijn aftreden als president lijkt hij vergeten. Romney doet er alles aan om niet geassocieerd te worden met een omstreden tijdperk in de partij. Bush mijdt de publiciteit en hij was blij dat hij niet hoefde te komen, meldde zijn staf. Toch gebeurt het niet vaak dat een gezonde oud-president afwezig is. Het wordt interessant te zien wat over is van zijn neoconservatieve erfenis. Zijn oud-minister Colin Powell spreekt wel, maar die heeft allang gebroken met Bush’ jaren van oorlog en interventie.

Ook Sarah Palin, die vier jaar geleden nog de show stal, is afwezig. Haar rol in de partij is uitgespeeld, en de partijelite heeft een grote hekel aan haar. Ze kreeg dit jaar geen uitnodiging om op de conventie te spreken. Mediageniek als ze is, zal ze niet uit de schijnwerpers blijven en vanuit Alaska of elders ongevraagd commentaar leveren.

De rijzende sterren

Op elke conventie is een moment ingebouwd voor een spreker van wie een grote toekomst verwacht wordt. Chris Christie, gouverneur van New Jersey, had vermoedelijk grote kans gehad om presidentskandidaat te worden als hij had meegedaan aan de voorverkiezingen. Hij is populair onder conservatieve én gematigde Republikeinen. Zijn scherpe tong zorgt er altijd voor dat er iets gebeurt in de zaal. Hij geeft op dinsdag de keynote speech. Dat betekent dat hij gelanceerd wordt als de potentieel belangrijkste man voor 2016, of 2020.

Maar Christie heeft in Tampa een rivaal: Mitt Romneys running mate Paul Ryan. De slimme, jonge en eveneens welbespraakte conservatieve ideoloog moet op prime time op woensdagavond de aanhang van de conservatieve Tea Party voor Romney winnen. Het wordt ook een spannend moment voor Romney. Die zou lang hebben geaarzeld een running mate te kiezen die hem als spreker naar de kroon steekt. Sommigen verwachten daarom dat Ryan (42) er op de conventie een ingehouden optreden van maakt. Of doet hij Romney verbleken?

De oppositie

De libertair Ron Paul bleef Romney tijdens de voorverkiezingen bestrijden toen hij zelf allang verloren had. Paul deed dat, zei hij, om op de conventie zoveel mogelijk gelijkgestemde gedelegeerden te krijgen, om zo aandacht te krijgen voor zijn radicale pleidooien voor een minimale overheid en tegen Amerikaanse inmenging in de wereld. Zijn hondstrouwe aanhang, meest partijloze jongeren, bleef campagnes organiseren. Paul sloot vorige week een deal. De partij neemt één idee over: meer controle op de Fed, de centrale bank die Paul wantrouwt. Zijn zoon Rand, Pauls politieke erfgenaam, mag spreken, vader zelf houdt zich koest. Maar Paul-gedelegeerden kunnen in Tampa voor rumoer zorgen.