Premier League en Oranje lonken voor Douglas

Het was de week van FC Twente-verdediger Douglas. Hij werd opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal en hij lijkt op weg naar Fulham.

Of het symbolisch was, zal deze week blijken. Maar Douglas Franco Teixeira, bekend onder de voetbalnaam Douglas, liep gisteren, na het laatste fluitsignaal tegen NEC (3-1 zege), in een rechte lijn naar het vak meegereisde Twente-supporters. Douglas klapte, zwaaide en wees naar zijn hart. Was dit een afscheid?

Het leek er wel op. Douglas, die sinds het seizoen 2007/2008 uitkomt voor FC Twente, staat in de belangstelling van het Engelse Fulham. De club van de Nederlandse trainer Martin Jol bereikte vorige week overeenstemming met FC Twente over een transfer van Douglas. Met de overgang zou een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro zijn gemoeid.

De 24-jarige Douglas, een geboren Braziliaan, woont komende week vijf jaar in Nederland. Die termijn is nodig om hem voor het Nederlands elftal te laten uitkomen, waarvoor hij afgelopen week door bondscoach Louis van Gaal al in de voorselectie werd opgenomen. Vrijdag, als ook de transferdeadline voor het Europese clubvoetbal afloopt, zal blijken of de genaturaliseerde Douglas definitief wordt gekozen door Van Gaal.

Douglas verruimt de defensieve opties voor Oranje. Hij wordt door velen gezien als een ‘moderne verdediger’, die zowel leidinggevende capaciteiten als een sterk lichaam heeft. Douglas is bijna twee meter lang. Van Gaal wil hem ongetwijfeld testen, omdat Joris Mathijsen en John Heitinga een onvoldoende scoorden op het afgelopen EK voetbal en vooralsnog nog niet imponeren bij hun clubs, respectievelijk Feyenoord en Everton.

Gisteren, tijdens de nabeschouwing op NEC-FC Twente, wilde de pers niets liever dan de hoofdpersoon zelf spreken. Maar slecht nieuws volgde, toen de persvoorlichter van FC Twente na herhaalde verzoeken hoofdschuddend de mixed zone betrad. „Het is definitief: hij kan en hij wil niks zeggen”, zo luidde de verklaring. Even later glipte Douglas vanachter een glazen deur weg. Hij maakte een gebaar van onschuld, alsof hij niets mócht zeggen. Daarna verdween hij.

Steve McClaren, coach van Twente, bood eveneens geen uitsluitsel over de toekomst van Douglas. De Engelsman, een tikje clichématig: „We kunnen op dit moment niets zinnigs zeggen, want we weten: in voetbal kan alles zo veranderen.”

Later, lachend: „Op dit moment is hij speler van FC Twente.”

De achtergronden zijn echter complex. Douglas, die nog een seizoen onder contract staat bij FC Twente, mag onder geen beding transfervrij vertrekken van voorzitter Joop Munsterman, terwijl McClaren zijn verdediger juist nodig heeft in de strijd om de landstitel.

Verder, en dat maakt het nog ingewikkelder, zit er een duister netwerk achter Douglas. Hij heeft in ieder geval twee zaakwaarnemers, een Nederlander en een Braziliaan, van wie de laatste, Marcos Paulo, een bemiddelingsvergoeding eist van ruim één miljoen euro. Volgens De Telegraaf zou hierdoor een transfer naar Aston Villa, VfL Wolfsburg en Newcastle United eerder deze zomer al zijn stukgelopen.

De soap duurt nog tot en met vrijdag, een dag na de thuiswedstrijd in de Europa League tegen het Turkse Bursaspor. McClaren zei gisteren dat hij in ieder geval vóór vrijdag vijf uur duidelijkheid wil of spelers wel of niet blijven. „Man, ik kan niet wachten tot deze week is verstreken”, zei hij ietwat geërgerd.

Douglas beleefde een rustige middag tegen NEC. Hij deed zoals gewoonlijk; hij wees, hij coachte en verdeelde het spel van achteruit. Bij rust stond het al 3-0 voor Twente, via Luc Castaignos, Dmitri Boelykin en Leroy Fer (stafschop), en NEC oogde te machteloos en inspiratieloos om er écht een wedstrijd van te maken. In de tweede helft, toen Douglas de defensie even verliet voor een corner, maakte NEC vanuit de counter 1-3.

Daarna verslapte FC Twente. Onbedoeld was de wedstrijd van Twente een metafoor voor Douglas, van wie ook wordt gezegd dat hij in topwedstrijden soms verslapt – óf in zijn benen, óf in zijn hoofd. Nooit is hij negentig minuten onbesproken. Toen McClaren gevraagd werd of hij ook de indruk heeft of Douglas twijfelt over zijn toekomst, zei hij: „Iedereen twijfelt wel eens. Journalisten ook, toch?”

Douglas zat toen al in de bus, klaar voor de reis naar Enschede. Later in de week zal blijken hoe zijn nabije toekomst er uitziet.