Paralympics

South Africa's Oscar Pistorius competes in his men's 400m semi-final during the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in this August 5, 2012 file photograph. To match OLY-END-MOMENTS-2012/ REUTERS/David Gray (BRITAIN - Tags: SPORT ATHLETICS OLYMPICS)
South Africa's Oscar Pistorius competes in his men's 400m semi-final during the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in this August 5, 2012 file photograph. To match OLY-END-MOMENTS-2012/ REUTERS/David Gray (BRITAIN - Tags: SPORT ATHLETICS OLYMPICS) REUTERS

Oscar Pistorius loopt weer in Londen, nu bij de Paralympische Spelen die deze week starten.

De Zuid-Afrikaanse atleet die hardloopt met behulp van twee protheses van carbonvezel – beter bekend als ‘Blade Runner’ – nam eerder deze maand deel aan de Olympische Spelen, als eerste gehandicapte atleet ooit. Pistorius liep de 400 meter en maakte ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse estafetteploeg op de 4x400 meter. Overigens zonder in de prijzen te vallen.

Heeft Pistorius dan wel serieuze concurrentie op de Paralympics?

Je zou zeggen van niet, maar de ‘snelste man zonder benen’ ter wereld heeft inmiddels geduchte concurrentie op de 100 meter. Vorig jaar bij de wereldkampioenschappen leed Pistorius voor het eerst in zeven jaar een nederlaag in het gehandicaptencircuit. De Amerikaan Jerome Singleton versloeg hem met een miniem verschil van 0,002 seconde en werd wereldkampioen. En het wereldrecord op de 100 meter is in handen van de Brit Jonnie Peacock, met 10,85 seconden. Pistorius’ pr? 10,91. „De 100 meter wordt de meest competitieve race die we ooit hebben gezien tijdens de Paralympics”, zei Pistorius dit weekend.

Op welke afstanden verschijnt Blade Runner aan de start?

Behalve op het koningsnummer, start Pistorius ook op de 200 en 400 meter. Op alle drie afstanden won hij vier jaar geleden in Peking goud.

Vreemd toch, dat Pistorius aan twee ‘soorten’ Spelen meedoet?

Eigenlijk wel, maar de organisatie van de Paralympics heeft er geen moeite mee. Integendeel, Pistorius is het uithangbord van de Paralympics waarvoor al 2,3 miljoen tickets zijn verkocht. Met dank aan... juist, Blade Runner. „He is massive”, zei voorzitter Seb Coe van het organisatiecomité.