Oud PvdA-parlementariër Edith Mastenbroek (37) overleden

Edith Mastenbroek toen ze zich kandidaat stelde voor het Europarlement. Foto Hollandse Hoogte/Maurice Boyer

Oud-europarlementariër Edith Mastenbroek is afgelopen donderdag op 37-jarige leeftijd onverwacht aan een hartstilstand overleden, zo meldt haar partij vandaag. Tussen 2004 tot 2008 zat ze in het Europees Parlement voor de PvdA.

In de jaren negentig was Mastenbroek coördinator van de PvdA-jongerenbeweging Niet Nix van partijvoorzitter Felix Rottenberg. In 1999 werd de beweging opgeheven omdat het, zo meldde Mastenbroek destijds aan NRC Handelsblad “niet meer de bijdrage aan de vernieuwing van de PvdA kon leveren, die we wilden leveren”.

Actief in Washington en Gazastrook

Ze werkte respectievelijk bij het partijbureau en zat in de PvdA-programmacommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen. In 2000 hielp ze bij de verkiezingscampagne van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Al Gore en namens het Europees Parlement was ze waarnemer bij verkiezingen in de Palestijnse gebieden.

Buiten haar politieke activiteiten was Mastenbroek oprichter en bestuurslid van de stichting ‘Ben je bang voor mij?’, een organisatie die het debat over multiculturele verhoudingen onder jongeren wilde stimuleren, en panellid in het buitenlandforum van het VARA-radioprogramma ‘De Ochtenden’.

Mastenbroek verliet parlement na een jaar ziekte

Een jaar na haar aantreden werd ze verkozen tot jonge europarlementariër van het jaar in een poll onder leden van de Jonge Europese Federalisten (JEF). In april 2008, Bijna vier jaar nadat ze erin was gekozen verliet Mastenbroek het parlement om gezondheidsredenen.

De destijds 33-jarige Mastenbroek gaf haar zetel op toen ze al ruim een jaar ziek was, ze leed aan een burn-out. Ze werd toen opgevolgd door Jan Cremers. De laatste jaren was ze niet meer actief binnen haar partij.

In een in memoriam door Erik van Bruggen en Tino Wallaart, die eveneens betrokken waren bij Niet Nix, wordt Mastenbroek geprezen om haar gedrevenheid:

“Als Niet Nix’ers waren wij enorm trots dat Edith Europarlementariër werd. Het ging ons niet om macht maar om invloed, maar trots waren we natuurlijk wel. Opnieuw viel ze op door haar grenzeloze lef, bijvoorbeeld toen ze als verkiezingswaarnemer naar de Gazastrook afreisde. [...] Met de kleine club die wij vormden, durfden en deden wij alles. Dat er nu eentje van ons zomaar is weggevallen, valt haast niet te geloven en al helemaal niet te begrijpen.”

Oud-collega’s en bekenden van de europarlementariër van verschillende partijen reageren via Twitter op haar plotselinge overlijden:

Twitter avatar meilivos Mei Li Vos Edith was lief. En slim. En sociaal. En een heel groot hart. http://t.co/8aizD8q8
Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis Deeply saddened by the sudden passing of our beloved friend and former colleague, Member of the European Parliament, Edith Mastenbroek.
Twitter avatar gaurivangulik Gauri van Gulik Zo triest. Edith Mastenbroek gestorven: ik herinner me haar als een vriendelijk en gedreven voorbeeld in Brussel http://t.co/D2q3VHGP
Twitter avatar MirjamSterk Mirjam Sterk Ongelooflijk triest: Edith Mastenbroek overleden. Een bevlogen generatiegenote. Gemis voor de #PvdA. http://t.co/TYxBdDS1
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Verdrietig bericht van het jonge overlijden van Edith Mastenbroek (Niet-Nixer en oud-Europarlementarier van de PvdA) http://t.co/c6TwKOHK