Ook Samsung stapt in ASML - Zuid-Koreanen kopen 3 procent

Assemblage van een chipmachine bij ASML. Foto Bloomberg

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung koopt het laatste voor afnemers beschikbare aandeel in ASML. Dat maakte de chipmachinemaker vandaag bekend. Eerder al kochten het Amerikaanse Intel en het Taiwanese TSMC een deel van het bedrijf uit Veldhoven, dat daarmee ook geld heeft opgehaald voor innovaties.

De Zuid-Koreanen kochten een 3 procent aandeel in ASML voor 503 miljoen euro. Samsung heeft daarnaast toegezegd 276 miljoen euro in het innovatieprogramma van ASML te steken. Samsung, Intel en TSMC hebben nu gezamenlijk een aandeel van 23 procent van omgerekend 3,85 miljard euro in ASML.

Het in Veldhoven gevestigde ASML, in 1984 gestart als joint venture met Philips, had maximaal 25 procent van het aandelenkapitaal voor een investeringsprogramma beschikbaar gesteld. De chiptoeleverancier startte begin juli het investeringsprogramma om zo geld binnen te halen voor de verdere ontwikkeling van zogenoemde extremeultraviolettechnologie en siliconwafertechnologie.

In totaal is er door de drie chipafnemers 1,38 miljard euro in investeringen aan ASML beloofd, aldus persbureau. Beide technologieën moeten tussen 2015 en 2020 op de markt komen en consumentenproducten “sneller, zuiniger en goedkoper” maken.

    • Niels Posthumus