Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Neil Armstrong vrijdag begraven

Armstrong poseert voor zijn eigen foto in Prince Felipe museum in Valencia, in juli 2006. Foto AFP / Jose Jordan

Neil Armstrong, de eerste mens die voet zette op de maan, wordt vrijdag in besloten kring begraven. Dat heeft een woordvoerder vandaag namens de familie bekendgemaakt. Armstrong overleed zaterdag op 82-jarige leeftijd.

De woordvoerder zei dat een openbare, nationale herdenkingsdienst op een latere datum tot de mogelijkheden behoort.

600 miljoen kijkers

Armstrong was commandant van Apollo 11, de Amerikaanse ruimtemissie waarmee in juli 1969 voor het eerst een mens op het maanoppervlak werd gebracht met de klassieke tekst: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” Naast Armstrong maakten ook Buzz Aldrin en Michael Collins deel uit van deze missie, die lang niet dezelfde beroemde status kregen als hun collega Armstrong.

De landing om 02.56 uur op de maan en het verblijf van drie uur, waarin monsters werden genomen en experimenten werden uitgevoerd, werd volgens AP door bijna 600 miljoen mensen op televisie bekeken.

Van astronaut tot ingenieur

Een jaar na zijn stappen op de maan kreeg hij een desk job bij de afdeling research en technologie van NASA, hij zou er een jaar zitten. De Amerikaan zette zijn loopbaan voort als professoringenieur op de universiteit in Cincinnati. Daar woonde hij met zijn echtgenote Carol.

Na Neil Armstrong en Buzz Aldrin zetten nog tien mensen voet op de maan. De laatste was Harrison “Jack” Schmitt tijdens de vlucht met Apollo 17 in 1972. Armstrong leidde een redelijk teruggetrokken leven en leek nooit echt te begrijpen waarom het afdalen van dat laddertje richting de maan en die beroemde stappen zo belangrijk waren. Bij de viering van het 25-jarig jubileum van de Apollo 11-missie had hij ook maar een bescheiden aandeel in de ceremonies.

Eerder deze maand onderging Armstrong een bypass-operatie omdat kransslagaders verstopt zaten.

CNN maakte een kort portret van Armstrong: