Miljardenboete voor Samsung is doorbraak in patentenoorlog

Samsung moet 1,05 miljard dollar boete betalen wegens het kopiëren van het iPhone- ontwerp. De druk op andere telefoonfabrikanten groeit.

Technologiegigant Apple heeft een belangrijke overwinning geboekt in de langlopende patentoorlog onder smartphonemakers. Een Amerikaanse rechtbank veroordeelde concurrent Samsung vrijdag tot een boete van 1,05 miljard dollar (840 miljoen euro) wegens het schenden van zeven Apple-patenten.

Deze rechtszaak is tot nu toe de grootste in een reeks juridische conflicten die wereldwijd uitgevochten wordt. Apple vond de smartphone in 2007 opnieuw uit met zijn iPhone, maar Samsung domineert de markt met toestellen die draaien op Googles besturingssysteem Android.

De eerste Samsung Galaxy telefoons hebben veel overeenkomsten met de iPhone, oordeelde de rechtbank. Het gaat om details die wel tot de lingua franca van smartphonegebruikers behoren: dubbelklikken om een document te vergroten, een stuiterend effect bij het scrollen en inzoomen met twee vingers.

Samsungs aandelen daalden vandaag met 7 procent. Maar het bedrijf gaat in beroep en kan de boete makkelijk betalen, dankzij de succesvolle Galaxy-telefoons. Een verkoopverbod hoeft ook geen effect te hebben op nieuwe Samsung-toestellen. Maar andere smartphonemakers die Android gebruiken kunnen zich de juridische kosten niet veroorloven. Hun opties: de software aanpassen, licenties aan Apple betalen of kiezen voor een ander systeem, zoals Windows Phone van Microsoft. Lastige keuzes in een markt van 200 miljard dollar, waarin Samsung en Apple bijna alle winst opslurpen.

Nog een optie: Google zou voor heel Android licenties kunnen nemen op de gewraakte patenten, om zijn hardwarepartners wat lucht te geven. Uiteindelijk valt de strijd immers terug te voeren op een botsing tussen Apple en Google; partners tijdens de introductie van de iPhone, maar gebrouilleerd vanaf het moment dat Google zijn eigen mobiele besturingssysteem ontwierp. Google ontkent echter dat de gewraakte patenten ‘typisch Android’ zijn.

Apple – ook nog eens Samsungs belangrijkste klant – trok alles uit de kast om de zaak te winnen. Het liet topmensen getuigen die zelden in het openbaar spreken en presenteerde interne documenten van Sam-sung waaruit bleek dat de Koreanen willens en wetens de iPhone als leidraad namen voor hun ontwerpen.

De jury had slechts 21 uur nodig om tot een oordeel te komen. Het enige punt waarop de Apple geen gelijk kreeg, betrof het uiterlijk van de iPad. Diens afgeronde hoeken zijn niet ‘typisch Apple’.