Lijsttrekkers als hoofdredacteur: ganzenbord en tomatensoep

Het is waarschijnlijk de laatste keer tot 12 september dat SP-lijsttrekker Emile Roemer en zijn PvdA-collega Diederik Samsom op een positieve manier de voorpagina van De Telegraaf halen. Vandaag verscheen, net als bij de laatste twee verkiezingen, De Telegraaf-verkiezingskrant waarin zes lijsttrekkers voor een dag hoofdredacteurtje spelen en hun eigen voorpagina maken.

Roemer heeft zich laten fotograferen met een bord tomatensoep voor zijn neus in restaurant Het Kabinet in Breda. Daar staat ‘Roemers tomatenformatie’ op de kaart. Ook kiest hij voor een verhaal waarin hij zegt dat er „veel meer blauw op straat” moet komen. Aangekondigd met een voor de krant zo kenmerkend vette kop in chocoladeletters: „Handen af van onze agenten!”

De lijsttrekkers van SP, VVD, PvdA, PVV, CDA en D66 willen de lezer ook vermaken. Geert Wilders geeft een paginagroot ganzenbordspel weg. „U verdrinkt bijna in de Hedwigepolder, die op last van Brussel onder water is gezet. Een beurt bijkomen.” Wie de acht vragen van de CDA-verkiezingspuzzel goed beantwoordt, maakt kans op een lunch met Sybrand van Haersma Buma.

Mark Rutte biedt een ‘financieel weerbericht’ en profileert zich met lastenverlagingen, economische groei en de aanpak van overbodige regels.

Diederik Samsom kiest ervoor om zijn verleden als straatcoach onder de aandacht te brengen. In 2010 ging hij in zijn vrije tijd aan de slag als straatcoach in Amsterdam en in de krant vertelt een collega dat Samsom „voor niemand bang” was.

Van Haersma Buma opent de krant met een enorme foto van een zwaaiende Sybrand naast Mona Keijzer. CDA-Kamerlid Sabine Uitslag deed zaterdagavond mee aan het tv-programma ‘Strictly Come Dancing’: een soort Idols voor dansende BN’ers. Een foto van Uitslag in actie, met de kop „Sabine schittert”, mocht niet ontbreken.

Alexander Pechtold gebruikt zijn verkiezingsleus ‘En nu vooruit!’ als kop. En hij heeft een reportage van een bezoek aan de kapper in Leiden laten afdrukken. „Alexander heeft eigenwijze kruinen”, weten we nu.