Libische minister neemt ontslag na vernietiging heiligdommen

None

De Libische minister van Binnenlandse Zaken, Fawzi Abdelali, is gisteren opgestapt nadat fundamentalistische moslims zaterdag een islamitisch heiligdom en een moskee met een bulldozer hadden vernietigd.

Parlementariërs bekritiseerden de minister omdat zijn troepen niet genoeg zouden hebben gedaan om de verwoesting te voorkomen. „Hij heeft zijn ontslag ingediend uit protest tegen de onterechte kritiek op de regering door congresleden, en om de revolutionairen te verdedigen”, zei Abdelali’s woordvoerder.

Mannen met bulldozers vernielden zaterdag een heiligdom in de hoofdstad Tripoli, waar de soefiheilige al-Shaab al-Dahmani werd vereerd. Een dag eerder viel een groep de tombe aan van de vijftiende eeuwse soefigeleerde Abdel Salam al-Asmar in Zlitan, ongeveer 160 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. Salafisten zien de heiligdommen van de soefi’s, die een mystieke vorm van islam praktiseren, als afgoderij.

De Libische regering is niet in staat om de vele milities, die uit de burgeroorlog zijn overgebleven, onder controle te houden. Zij hebben Libië en Libische steden, inclusief de hoofdstad Tripoli, verdeeld in eigen gebieden, met gevangenissen en grensposten. De spanningen zijn vooral groot tussen volgelingen van de soefistische traditie en de ultraconservatieve salafisten.

De salafisten konden zaterdag ongestoord hun gang gaan, ondanks de aanwezigheid van veiligheidstroepen in het centrum van de stad. Dit leidde tot kritiek van de hoogste Libische geestelijke en van parlementariërs. Ze zeiden dat de veiligheidstroepen zijn geïnfiltreerd door aanhangers van de vermoorde Libische leider Moammar Gaddafi. Ook gaven ze de minister van Binnenlandse Zaken de schuld van de verslechterde veiligheidssituatie in Libië.

De minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Defensie werden gisteren naar het parlement geroepen. Volgens een Libische veiligheidsfunctionaris zijn zeventien mensen opgepakt in verband met de vernietiging van de tombe.

Het ontslag van de minister weerspiegelt de veiligheidsproblemen in Libië. Sinds de burgeroorlog is het land voor zijn veiligheid grotendeels afhankelijk van milities en voormalige veiligheidsfunctionarissen die vochten tegen Gaddafi. De politie en de milities klagen echter dat ze te weinig steun en waardering van de regering krijgen. (AP, Reuters, BBC)