Leon houdt van Badr, maar Afshin niet meer van Leon

De intellectuelen willen ook meedoen in de strijd. Islamofobe columnisten Leon de Winter en Afshin Ellian mengen zich in de zaak tegen de kickbokser Badr Hari.

Badr Hari, de Nederlands-Marokkaanse kickbokser die in hechtenis zit op verdenking van een reeks zware mishandelingen, is een splijtzwam tussen de islamkritische intellectuelen Afshin Ellian en Leon de Winter. Het schisma spitst zich toe op de functie van geweld in de man-vrouwverhouding en het nut van het strafrecht ter bescherming van de Nederlandse waarden.

De romancier Leon de Winter en de rechtsfilosoof Afshin Ellian, die afgelopen decennium in het ‘islamdebat’ zij aan zij optrokken ter verdediging van de Verlichting, staan tegenover elkaar in een ‘genderdebat’ dat qua tone of voice niet ironisch lijkt maar tierischer Ernst.

Een cruciale kwestie in hun dispuut is de vraag of vrouwen in korte rokjes navenant bejegend mogen worden. Volgens Ellian worden veel mannen geprovoceerd door „meisjes met te korte en opzichtige rokjes” maar bieden die provocaties geen „vrijbrief”. Volgens De Winter staan zulke meisjes slechts garant voor „heerlijke verleiding”.

Het conflict vindt zijn oorsprong in een beschouwing die De Winter vorige week publiceerde op de website van weekblad Elsevier. De schrijver neemt het daarin op voor de vechtsporter. De Winter negeert niet dat Badr Hari tijdens een dancefeest in de Arena, waar hij samen met zijn verloofde Estelle Cruijff was, de zakenman Koen Everink kreupel kan hebben geslagen. Het gaat hem echter niet om de strafrechtelijke maar om de fysiek-culturele wisselwerking tussen dader en slachtoffer.

De „intelligente, charmante en geestige” Badr is „te mooi en te verleidelijk voor vrouwen. Zijn aanwezigheid verstoort de mannelijke pikorde. Alle alfamannetjes raken van streek. En dat betekent dat er mannen zijn die hem uitdagen, zeker als ze gezopen en gesnoven hebben (wat had slachtoffer Koen, een getrouwde man, ’s nachts om half vier in de Arena te zoeken, en wat zat er zoal in zijn bloed?)”, weet De Winter.

Het slachtoffer ontkent dat hij onder invloed was. De schrijver pleit toch voor compassie met de dader. Badr Hari, die „een role model voor veel jonge immigranten en een parel voor de samenleving” kan worden, moet niet worden opgesloten. Hij moet naar de psychiater. Terloops bepleit De Winter ook beperking van de bewegingsvrijheid van zowel de kickbokser als de slachtoffers. „De conflicten die hij heeft gehad waren situaties waarin het om eer en respect ging – niet om geld. Hij heeft zich in ingewikkelde situaties niet beheerst (waarom vraagt niemand zich af hoe zijn slachtoffers zich hebben opgesteld tegenover hem?). Daar hoort een psychiater bij te komen, niet een gevangenisbewaarder. De provocerende macho’s mogen hem nooit meer op hun weg vinden.”

Deze analyse was voor Ellian aanleiding „zijn vriend tot de orde te roepen”. „Hij slaat, maar rooft niet! Daar moet onze samenleving blij mee zijn! Een Marokkaan die slaat maar niet rooft. Dat bedoel je soms? Koen mag vrouwen versieren als hij daartoe succesvol is. Zelfs als hij daar de wet aan het overtreden was, is dat geen reden voor gewelduitbarsting tegen hem. Dit heet de vrije samenleving. Meisje met te korte en opzichtige rokjes provoceren velen. Is dat dan een vrijbrief om hun lichamelijke integriteit met geweld te gaan aantasten?”, aldus Ellian.

De Winter vindt dat „abstracties”. „Perzische vriend van me, wij zijn slappe intellectuelen, geen oerstrijder als Badr. Hij appelleert aan andere, voorbije tijden, toen de sterkste de baas was, een cultuur die het grootste deel van de menselijke geschiedenis heeft bestaan. Die is voorbij, en ik dank de Heer op mijn blote knieën dat dat zo is. Maar Badr houdt de herinnering aan die cultuur in stand. Dat maakt hem mysterieus en fascinerend. Maar ook het middelpunt van allerlei angstige en paranoïde projecties.”

Het dispuut tussen De Winter en Ellian roept vooral reacties op van mannen. Eén van de weinige vrouwelijke interventies komt van Elsevier-redacteur Liesbeth Wytzes. Ze schrijft: „Wat zijn effect op de vrouwtjes betreft: ik denk dat de meesten van hen maar één ding willen als hij eraan komt, en dat is niet wat Leon de Winter denkt. Dat is namelijk: wegwezen. En snel.”

Interview met Estelle Cruijff bij SBS6 Shownieuws, 19.20 en 22.55.

Badrs beroep is verschrikkelijk geweld uitoefenen. In zijn catalogus zijn de tikken die hij buiten de ring heeft uitgedeeld de allerlichtste.

Leon de Winter

Als bij mij de rem eraf gaat, is het gewoon één blok explosie en chaos en ruis en dan hoor en zie ik het ook allemaal niet meer.

Badr Hari

Dat geldt ook voor een commando die wordt opgeleid om te moorden. Een Marokkaan die slaat maar niet rooft. Daar moet onze samenleving blij mee zijn!

Afshin Ellian

    • Hubert Smeets