Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leden Pussy Riot in hoger beroep

Het ‘concert’ dat de Pussy Riots in februari gaven in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Foto AP / Sergey Ponomarev

Drie leden van de feministische Russische punkband Pussy Riot gaan in beroep tegen hun veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf wegens vandalisme. Dat heeft hun advocaat, Violetta Volkova, vandaag tegen persbureau AP gezegd.

De drie werden vrijdag in Moskou veroordeeld, omdat ze in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een ‘punkgebed’ ten gehore brachten, waarin de woorden ‘Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin’ voorkwamen.

Protest tegen banden kerk en regime-Poetin

De Russische rechter stelde in de motivering van het vonnis dat Pussy Riot met het geven van een ‘concert’ in de Christus Verlosserskathedraal de gevoelens van gelovigen ernstig heeft gekwetst.

Pussy Riot is een Russische punkband die bestaat uit vier vrouwelijke leden De dames gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

De Russische autoriteiten en de machtige kerk konden bepaald niet om de actie lachen. De aanklagers eisten drie jaar celstraf tegen de leden van Pussy Riot. De vrouwen hebben volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst. Omdat de gevangen Pussy Riot moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist die de vrouwen maximaal hadden kunnen krijgen.

Nieuwe singele: ‘Putin Lights Up the Fires’

Na de uitspraak gisteren lanceerde de punkband hun nieuwe single ‘Putin Lights Up the Fires’. In onderstaande video wordt de muziek begeleid door een montage met beelden van Pussy Riot en hun fans van over de hele wereld. Hun veroordeling voor vandalisme is breed veroordeeld, onder meer door de Verenigde Staten en de Europese Unie.