Laatste halfjaarcijfers

Voor beleggers in kleinere beursfondsen breekt een drukke week aan. Als altijd komen de smallcaps als laatsten met hun halfjaarcijfers.

Na de grote getallen van de afgelopen weken, is het nu de beurt aan de kleintjes.

Het halfjaarcijferseizoen wordt deze week traditioneel afgesloten door kleinere beursfondsen die niet dagelijks de krant halen. Denk aan smallcaps als Beter Bed, Amsterdam Commodities, Rood Testhouse en de Kas Bank. Of van nog kleinere bedrijven waarvan de aandelen inmiddels zijn gedegradeerd tot penny-stocks: Ctac en Kardan. Minder gewichtige bedrijven, maar vaak populair de particuliere belegger.

Met bijzondere belangstelling zullen zij uitkijken naar de dag van morgen, als Hitt zijn cijfers publiceert. Het softwarebedrijf uit Apeldoorn kwam eind juli al met eenwinstwaarschuwing over de eerste zes maanden van dit jaar (9 ton verlies), maar details zullen morgen volgen. Daarna kunnen beleggers definitief bepalen of het uitstaande bod van 6,60 euro per aandeel door het Zweedse defensieconcern Saab aantrekkelijk genoeg is. Het bod loopt nog tot 2 oktober.

Tussen alle kleine fondsen is er één grote speler die morgen eveneens met speciale aandacht zal worden gevolgd: Douwe Egberts Master Blenders komt met zijn eerste rapportage van de resultaten over het gebroken boekjaar 2011-2012. De koffie- en theeproducent heeft veel uit te leggen na het bericht begin deze maand dat er financiële onregelmatigheden waren ontdekt bij het Braziliaanse dochterbedrijf. Dat was drie weken na de eerste officiële notering van het van Sara Lee afgesplitste bedrijf op de Amsterdamse beurs op 9 juli. De beurswaarde daalde binnen een dag met 350 miljoen euro. De cijfers in het prospectus dat kort voor de beursgang in Amsterdam verscheen, zo moest DE erkennen, bleken immers niet langer te kloppen. De precieze omvang van de financiële gevolgen van het gerommel in Brazilië zal morgen bekend worden. Om half 8 verschijnen de jaarcijfers op internet.

Op macro-economisch gebied blijven de financiële markten hun hart vasthouden over de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis. De komende dagen komt het Europese statistiekbureau door met een aantal indicatoren voor de huidige stand van de economie binnen de Europese Unie: verse werkloosheidscijfers, een eerste raming voor de inflatie in augustus, het ondernemersklimaat in de eurozone en het algehele consumentenvertrouwen.

Ook Duitsland komt, morgen, met de barometerstand van het huidige consumentenvertrouwen. De grootste economie van Europa liet vorige week al zien dat die nog altijd groeit – een half procent. Maar analisten wezen ook op de risico’s van de Duitse economie. Terwijl de export nog een overtuigende groei liet zien was er een flinke dip waar te nemen in het aantal orders uit andere eurolanden. En de omvang van investeringen door het bedrijfsleven was gedaald, met 1,8 procent. Zijn dat de eerste signalen dat Duitsland de eurocrisis begint te voelen?

    • Philip de Witt Wijnen