Kortkolom sport

‘Armstrong mocht vijf Tourzeges behouden’

Rotterdam. Lance Armstrong had vijf van zijn zeven Tourzeges mogen behouden als hij had meegewerkt aan het dopingonderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. Dit zegt USADA-directeur Travis Tygart vandaag in een interview met de krant USA Today. De Amerikaanse recordwinnaar van de Tour besloot eind vorige week zich niet langer te verweren tegen een ernstige dopingaanklacht. USADA wil hem levenslang schorsen en zijn zeven Tourzeges afnemen. Normaal gesproken geldt een verjaringstermijn van acht jaar, waardoor Armstrong zijn zeges tot en met 2003 zou kunnen behouden. Maar USADA wil al zijn resultaten vanaf 1 augustus 1998 schrappen. „Als Armstrong de waarheid had verteld, hadden we wellicht de acht jaar-regel laten gelden”, aldus directeur Tygart. (NRC)

Volleyballers ronde verder in kwalificatie

Rotterdam. De Nederlandse volleyballers hebben zich zaterdag geplaatst voor de tweede ronde van de kwalificaties voor de World League. De ploeg van bondscoach Edwin Benne won in Rotterdam met 3-2 van de Dominicaanse Republiek. Omdat Nederland vrijdag al met 3-0 had gewonnen, was de volgende ronde al een feit toen de ploeg de tweede set pakte. Nederland speelt komend weekeinde twee keer tegen Portugal, de mondiale nummer 38. De inzet van de tweekamp is een ticket voor de prestigieuze World League. (NRC)

Vos sluit wereldbeker in stijl af met zege

Plouay. Marianne Vos heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd in Plouay gewonnen. De olympisch kampioene zat in Bretagne in een kopgroep van drie en bleek daarin de sterkste. Naast haar individuele zege in het eindklassement van de wereldbeker, vorige week in Zweden, won Rabobank ook het ploegenklassement in de wereldbeker. (NRC)

Martina naast podium op 200 meter

Birmingham. Churandy Martina is er gisteren bij de Diamond Leaguewedstrijd in Birmingham niet in geslaagd een podiumplaats te bemachtigen. De Nederlander moest op de 200 meter in een tijd van 20,36 seconden genoegen nemen met de vierde plaats. De winst ging in 20,12 naar Nickel Ashmeade uit Jamaica. De Amerikanen Tyson Gay en Wallace Spearmon werden tweede en derde. Martina maakte donderdag nog indruk door in Lausanne het Nederlands record op de 200 meter aan te scherpen tot 19,85 seconden, achter een ongenaakbare Usain Bolt. (Novum)

Lafeber in goede vorm naar KLM Open

AUCHTERARDER. Maarten Lafeber heeft gisteren zijn grootse succes van het seizoen behaald. De Nederlandse golfer eindigde in het Johnnie Walker Championship op de befaamde baan van Gleneagles op de gedeelde derde plaats met 277 slagen. De titel was voor de Schot Paul Lawrie, die voor eigen publiek onbedreigd won met een totaal van 272. (NRC)