Kortkolom buitenland

Merkel bepleit nieuw Europees verdrag

Rotterdam. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dit weekeinde opnieuw gepleit voor een nieuw Europees verdrag. Volgens Merkel moet hierover dit najaar ‘een conventie’ worden gehouden, die uitmondt in meer samenwerking tussen de lidstaten. In een interview met de ARD zei Merkel dat de landen niet kunnen blijven stilstaan bij de besluiten die zijn genomen in de strijd tegen de eurocrisis. „We moeten de fouten die zijn gemaakt bij de totstandkoming van de monetaire unie herstellen”, zei ze. Europa kan volgens haar alleen concurreren als het vergelijkbare sociale maatstaven hanteert en als belastingstelsels beter op elkaar aansluiten. (NRC)

Regering Nigeria praat met Boko Haram

Lagos. De Nigeriaanse regering heeft voor het eerst informeel overleg gevoerd met de islamitische terreurgroep Boko Haram. Dit heeft een regeringswoordvoerder gisteren verklaard. Hij onderstreepte echter dat het nog slechts om verkennende besprekingen gaat via indirecte kanalen, vooral om te achterhalen wat de eisen van de beweging precies zijn. Bij aanslagen en acties van van Boko Haram zijn sinds 2010 ruim 1400 mensen gedood. Boko Haram streeft naar de vestiging van een islamitische staat. De beweging kent echter verscheidene facties. (AFP)

Eerste executies in Gambia in 27 jaar

Banjul. Gambia heeft negen ter dood veroordeelde misdadigers geëxecuteerd. Het is de eerste keer in 27 jaar dat het West-Afrikaanse land de doodstraf voltrekt. Dat hebben Gambiaanse mensenrechtenorganisaties zaterdag bekendgemaakt. Amnesty International waarschuwde dat ook tientallen andere ter dood veroordeelden geëxecuteerd dreigen te worden. Velen van hen zijn volgens Amnesty politieke gevangenen. De EU riep Gambia op te stoppen met de executies. (AP, Reuters)

Ivoorkust: leider partij Gbagbo gearresteerd

Abidjan. De leider van de partij van de Ivoriaanse oud-president Laurent Gbagbo is gisteren opgepakt ten noorden van de stad Abidjan. De regering beschuldigt Laurent Akoun ervan achter de aanvallen op het leger te zitten, waarbij de afgelopen drie weken vijftien mensen zijn gedood. Twee andere functionarissen van de FPI zijn onlangs eveneens opgepakt. Gbagbo, die zich in 2011 met geweld verzette tegen zijn verkiezingsnederlaag, zit in Nederland in de cel in afwachting van zijn proces voor het Internationaal Strafhof. (Reuters, AFP)

Birma: tienduizenden vluchten voor water

Rangoon. In Birma zijn door grote overstromingen zeker 85.000 mensen van huis en haard verdreven. Het ergst getroffen zijn bewoners van de delta van de Irrawaddy, Birma’s belangrijkste rivier. De overstromingen zijn het gevolg van ongewoon hevige moessonregens. President Thein Sein, die in 2008 kritiek kreeg omdat hij als lid van de toenmalige junta na de orkaan Nargis in het zelfde gebied niet slagvaardig genoeg optrad, heeft de delta ditmaal al bezocht. (AP, BBC)

Grote ongevallen op de weg in China: 56 doden

Peking. Bij drie grote verkeersongelukken in China zijn de afgelopen paar dagen 56 mensen gedood. Bij het ergste ongeval, in de provincie Shaanxi, verbrandden 36 mensen, toen de bus waarin ze reisden op een snelweg op een tankauto botste met makkelijk ontvlambare methanol. Slechts drie passagiers overleefden de aanrijding. Bij een ander busongeluk in de provincie Sichuan kwamen elf mensen om het leven. (AP)