'Kopstuk Pakistaanse Haqqani-netwerk gedood'

Het Haqqani-netwerk is nauw verbonden met de Talibaan.

KABUL. De zoon van de oprichter van het machtige Pakistaanse Haqqani-opstandelingennetwerk is vorige week gedood bij een luchtaanval. Dat heeft de Afghaanse inlichtingendienst gisteren gezegd. De Talibaan houden vol dat Badruddin Haqqani gezond is.

De verklaring van de Nationale Veiligheidsdienst strookt echter met de woorden van een vooraanstaande Talibaanleider, die zaterdag meldde dat een Amerikaanse drone Haqqani junior dodelijk had getroffen. Ook Pakistaanse overheidsfunctionarissen lieten weten dat zij er voor negentig procent zeker van waren dat een raketaanval op Noord-Waziristan Haqqani dinsdag het leven kostte.

Blijkt Badruddin Haqqani inderdaad te zijn gedood, dan is dat een zware klap voor de rebellenbeweging van zijn vader Jalaluddin. Badruddin zou het dagelijkse bevel voeren over de operaties van het netwerk. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hem, met zijn vader en broers Nasiruddin en Sirajuddin, aangemerkt als terroristen.

Badruddin Haqqani en zijn oudere broer Sirajuddin namen volgens analisten in 2005 de leiding over van hun vader, die toen een stap terugdeed. Badruddin wordt een belangrijk aandeel toegeschreven in tal van ontvoeringen, afpersingscampagnes en in het oog springende aanvallen in buurland Afghanistan. De Verenigde Staten beschouwen het als een van de machtigste rebellenbewegingen in Afghanistan. Novum, AP