Kijktips

Film

Mein Kampf - George Tabori (Urs Odermatt, 2009, A/D/CH).

Verfilming van het komische toneelstuk van Tabori, de koning van de zwarte humor en de wansmaak. De achttienjarige, naïeve maar ambitieuze Hitler woont in een Weens pensionnetje en heeft last van constipatie en woedeaanvallen. Als hij zakt voor zijn toelatingsexamen voor de kunstacademie voelt hij zich een miskend genie en krijgt hij last van grootheidswanen. Zijn medehuurder Schlomo Herzl raadt hem aan de politiek in te gaan. Met Tom Schilling als Hitler en Götz George als Herzl.Arte, 21.50-23.35u.

Precious (Lee Daniels, 2009, VS).

Precious (Gabourey Sidibe) is analfabeet, obees, zestien en zwanger van haar tweede kind – van haar vader. Haar moeder haat haar en mishandelt haar. Het tienermeisje is, kortom, een wandelende catalogus van gettoleed. Totdat ze schuchter de alfabetiseringsklas binnenloopt. Precious valt op door de extreme verloedering, maar is ook een conventioneel educatiedrama met een inspirerende leraar. Ook met Paula Patton, Mo’Nique en Mariah Carey.BBC 2, 23.30-01.15u.

Informatief

Katanga Business.

Regisseur Thierry Michel neemt ons mee naar Katanga, de rijkelijk met grondstoffen bedeelde oostelijke provincie van Congo. Dit hedendaagse eldorado trekt gelukszoekers van allerlei slag aan. In de film maken we kennis met een aantal van hen. De steenrijke provinciegouverneur Moïse Katumbi; de Belgisch-Congolese zakenman George Forrest; de Canadese CEO Paul Fortin, die de voormalige mijngigant Gécamines van de ondergang probeert te redden, en Monsieur Min, een Chinese ingenieur die samen met Fortin en de Congolese regering net een contract van negen miljard dollar heeft gesloten om de infrastructuur weer op te bouwen in ruil voor toegang tot grondstoffen. Canvas, 23.10-01.10u.