Kies Kort

1.673.000

Bijna 1,7 miljoen mensen zagen de vier lijsttrekkers op RTL4 in het Premiersdebat. Alleen het NOS Journaal van acht uur en Studio Sport Eredivisie trokken meer kijkers (allebei 2,4 miljoen). Woensdagavond keken 1,1 miljoen mensen naar het debat bij de NOS.

Ook D66 is om: de ene na de andere Kunduz-coalitiepartij nam afstand van de forensentaks uit het Lenteakkoord. Het D66-congres van dit weekend wil dat de ov-reiziger wordt ontzien. In juni zei D66-leider Pechtold nog: „Als je de kiezer om vertrouwen vraagt, moet je niet weglopen van een handtekening die je een paar weken geleden nog hebt gezet.”

34

De VVD is nu de grootste partij, met 34 zetels, de SP volgt op 30. VVD zakt een zetel sinds vorige week, SP stijgt er een. Dat peilt Ipsos Synovate in de Politieke Barometer van afgelopen vrijdag. PvdA en PVV volgen op 22 en 19, CDA en D66 allebei op 14.

35

Nee, de SP wordt de grootste, peilt Maurice de Hond. Gisteren voorspelde hij 35 zetels voor de SP, tegen 32 voor de VVD. De SP verliest er wel eentje, sinds vorige week, de VVD blijft gelijk. De Hond geeft PvdA en PVV er allebei 18, CDA en D66 14.

U liegt, riep zowel Rutte als Wilders, gisteravond. Was Wilders in het Catshuis nou wel (Rutte) of niet (Wilders) akkoord met aanpak van de hypotheekrenteaftrek? Buma (CDA) vanochtend, op Radio 1: „Wat Mark Rutte zegt klopt. We hebben niet voor niets zeven weken onderhandeld. De hypotheekmarkt was halverwege al afgetikt, dan vind ik dat je akkoord bent gegaan. Dan moet je niet achteraf zeggen ‘Sorry, dat vind ik toch een beetje eng’.”