Kapsel

Ik keek afgelopen woensdag naar het lijsttrekkersdebat bij de NOS. Er is al veel over gezegd. Over de roze korte broek van Alexander Pechtold. Over de Nelson Mandela van Hero Brinkman. Over al die frivoliteiten die zo afleidden van de argumenten dat ik tijdens het debat helemaal niet meer oplette op wat er gezegd werd.

Maar waar ik het langst over heb nagedacht, is het haar van Jolande Sap.

Daar had een projectgroepje over vergaderd. De kleur was anders, en het was zo geföhnd dat het leek alsof ze net de casting van een shampooreclame had bijgewoond. Ze deed me aan iemand denken. Ik aaide mijn denkbeeldige sik, maar ik kwam er niet achter op wie ze nou leek. Janine uit GTST? Zangeres Laura Pausini?

En toen haalde iemand op Twitter mij uit mijn onzekerheid: Jolande Sap leek op Birgitte Nyborg, de minister-president uit de Deense tv-serie Borgen.

Verrek. Het was Birgitte. De vrouw die in de serie ineens minister-president wordt omdat de andere partijen er coalitiegewijs niet uitkomen met elkaar. De vrouw die vervolgens Denemarken door allerhande crisissen sleurt, en daarnaast probeert om haar persoonlijk leven op de rails te houden.

En of het nu bewust is gedaan of niet, die Birgitte make-over, in mijn hoofd ontstond het dagdroompje van Jolande bij de kapper. Met een foto van de Borgen-actrice. „Zoiets wil ik. Precies dat.” De kapper kijkt bedenkelijk, want kappers verzinnen zelf liever een kapsel dan dat ze slaafs een coupe moeten knippen die niet eens flatteert. „Maar Jolande, jij hebt allemaal van die weerbarstige kruinen in je nek. Je haar gaat echt nooit zo goed vallen.”

Maar Jolandes besluit staat vast. De enige manier waarop deze verkiezingscampagne nog gered kan worden is door Operation Becoming Birgitte.

De kapper knipt, snijdt en föhnt tot hij reuma in zijn vingers heeft. En nadat iedereen in de ruimte high is door de halve bus haarlak die hij in haar donkerbruine lokken heeft gespoten, lijkt ze, wanneer je door je wimpers kijkt, echt wel een beetje op Birgitte.

Jolande is tevreden. Zo kan ze het debat wel in.

De volgende ochtend blijkt bij het ontwaken dat de kapper gelijk had. Door die kruinen in haar nek lijkt ze ineens meer op Steven Tyler van Aerosmith dan op Birgitte. Haar politiek assistent probeert nog iets met een stijltang, maar het mag niet baten.

Teleurgesteld doet ze haar haar in een staart. Het is nog best lastig, een goede campagne voeren. Dan heeft Diederik Samsom het toch veel gemakkelijker.

    • Nynke de Jong