Insiderspanel: wie maakte de meeste indruk tijdens het ‘RTL Premiersdebat’?

Samsom, Rutte, Roemer en Wilders tijdens het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh

Gisteren vond het eerste grote, en felle, televisiedebat plaats tussen Rutte, Roemer, Wilders en Samsom. Wie maakte volgens ons panel van politieke insiders de meeste indruk?

Een pool van 46 politieke insiders krijgt tweewekelijks vragen over de campagne. Deze vraag is door 26 van hen beantwoord.

Samsom heeft perfect werk afgeleverd. Hij argumenteerde adequaat, draaide niet om politiek gevoelige zaken heen, was redelijk en deelde vooral bij de onderwerpen Europa en zorg een paar rake klappen uit aan Rutte. - Oud-politicus met liberale achtergrond

Het RTL-format verleidde Rutte, Wilders en Roemers tot (amateuristisch) ‘kluitjesvoetbal’, maar niet Samsom, die (professioneel) speloverzicht hield en bij vrijwel elk thema als enige onderscheidend scoorde. Dankzij de naïeve fixatie van Rutte en Roemer op elkaar (bedacht als geniale strategie), kon Samsom zijn eigen verhaal genuanceerd neerzetten. - Een politiek wetenschapper

Onder druk bleek Roemer stil te vallen en Rutte lukte het niet om als premier boven de partijen te staan. Liberale oud-voorlichter
Samsom had het eerlijke (en vaak moeilijke) verhaal terwijl de anderen te veel beloofden en zichzelf overschreeuwden. - Politiek kenner uit confessionele hoek

Veel lof voor Diederik Samsom, door insiders vanuit elke politieke achtergrond. De PvdA-voorman koos de “moral high road”; ging niet mee in de “kissebissfeer”; bleef “immer cool”; redeneerde “vanuit het landsbelang” en was “de enige die het niveau van een premierskandidaat haalde”. Vier keer werd Rutte gekozen, drie keer door VVD’ers. “Nog steeds de beste debater”, vindt één van hen. Roemer viel veel insiders tegen. “Vriendelijk, maar weinig dossierkennis.” Wilders “verraste op geen enkele manier”. Eén insider nuanceert: “Het is maar een momentopname.” Om daar vervolgens aan toe te voegen: “Maar wel een belangrijke.”

    • Geertje Tuenter en Camil Driessen