Ik weet hoe het voelt, een rechtszaal

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het deze campagne elke dag aan een kandidaat-Kamerlid.

beeld Merlijn Doomernik

‘Tijdens mijn rechtenstudie wilde ik rechter worden. Maar ik kwam erachter dat er geen wetgeving was over dierenrechten, en dat er vooral behoefte was aan een openbaar aanklager. De wetten die er zijn, worden niet nageleefd. Aan het einde van mijn studie moest ik de keuze maken. Ik las een boek over dierenrechten, en het werd aanklager.

Ik ben zelf ook een paar keer voor de rechter gedaagd, door de vleesindustrie. Gewonnen. Ik weet dus hoe dat voelt, een rechtszaal, daar staan. Er zit autoriteit, een gevoel van, tja, een hele officiële sfeer. Het is ook een mooi moment, er wordt een besluit genomen, de apotheose bij een dispuut. Ja, dat heeft iets spannends. Of je gelijk krijgt.

Nu ben ik openbaar aanklager in de Tweede Kamer, dat is mijn rol geworden. Tijdens mijn studententijd was rechter mijn droombaan, nu zou ik dat studenten nooit aanraden. Ik zou zeggen: sluit je aan bij het groeiende verzet. Als kind was het eerst liever journaliste of schrijfster, of dierenarts. Maar ik dacht al snel: oeh, dat vind ik toch wel heel bloederig.”

    • Freek Staps