Het premiersdebat was slechts het begin. Deze reeks debatten volgt nog

Met het RTL-premiersdebat van gisteravond is de campagne nu echt begonnen. De komende weken is een overvloed aan verkiezingsdebatten: op tv, radio en ‘gewoon’ in het land. nrc.nl zet de belangrijkste debatten voor je op een rijtje.

Wilders en Rutte gisteren tijdens een van de pauzes van het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh

Met het RTL-premiersdebat van gisteravond is de campagne nu echt begonnen. De komende weken is een overvloed aan verkiezingsdebatten: op tv, radio en ‘gewoon’ in het land. nrc.nl zet de belangrijkste debatten voor je op een rijtje.

Knevel & Van den Brink Lijsttrekkersdebat

Wanneer? Donderdag 30 augustus.
Hoe laat? 23.00-23.55u.
Waar te zien? Nederland 1.
Met wie? Rutte (VVD), Roemer (SP), Wilders (PVV), Samsom (PvdA), Van Haersma Buma (CDA) en Pechtold (D66).
Wat wordt het voor debat? Over het precieze format van het eerste grote debat na het RTL-premiersdebat is nog weinig bekend. Het zal in ieder geval het tweede optreden van kandidaat-premiers Rutte, Roemer en ook Wilders zijn.

Lijsttrekkersdebat Radio 1

Wanneer? Maandag 3 september.
Hoe laat? 15.30-17.30u.
Waar te beluisteren en te zien? Radio 1 en Politiek24.
Met wie? Rutte (VVD), Roemer (SP), Wilders (PVV), Samsom (PvdA), Van Haersma Buma (CDA), Pechtold (D66), Sap (GroenLinks), Slob (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Thieme (Partij voor de Dieren) en Brinkman (DPK).
Wat wordt het voor debat? Het debat wordt opgedeeld in verschillende ‘minidebatten’. Er zijn één-op-één-debatten tussen Wilders en Pechtold, Rutte en Van Haersma Buma, Roemer en Slob en Samsom en Sap. Ook gaan de ‘kandidaat’-premiers Rutte en Samsom in debat, net als Roemer en Wilders. Onderwerpen die bij het debat aan de orde komen zijn de bezuinigingen, Europa en duurzaamheid.

Lijsttekkersdebat in Carré

Wanneer? Dinsdag 4 september.
Hoe laat? 20.30-22.30u.
Waar te zien? RTL 4.
Met wie? Rutte (VVD), Roemer (SP), Wilders (PVV), Samsom (PvdA), Van Haersma Buma (CDA), Pechtold (D66), Sap (GroenLinks) en Slob (ChristenUnie).
Wat wordt het voor debat? In dit door RTL, Elsevier, BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad georganiseerde debat staat de economie en de Europese schuldencrisis centraal. De lijsttrekkers van de acht grootste partijen discussiëren met elkaar onder leiding van Rick Nieman (RTL) en Petra Grijzen (BNR) over hoe Nederland weer uit de crisis komt.

EénVandaag Lijsttrekkersdebat

Wanneer? Donderdag 6 september.
Hoe laat? 18.10-19.30u.
Waar te zien? Nederland 1.
Met wie? Rutte (VVD), Roemer (SP), Wilders (PVV), Samsom (PvdA), Van Haersma Buma (CDA) en Pechtold (D66).
Wat wordt het voor debat? EénVandaag organiseert ook dit jaar weer het voorlaatste grote televisiedebat, op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De lijsttrekkers van de zes grootste partijen gaan met elkaar aan de hand van een aantal stellingen in discussie. Het publiek, dat voornamelijk bestaat uit studenten, krijgt na afloop de gelegenheid om de lijsttrekkers een aantal vragen te stellen.

NOS Slotdebat

Wanneer? Dinsdag 11 september.
Hoe laat? ‘s avonds, tijdstip nog onbekend.
Waar te zien? Nederland 1.
Met wie? Rutte (VVD), Roemer (SP), Wilders (PVV), Samsom (PvdA), Van Haersma Buma (CDA), Pechtold (D66), Sap (GroenLinks), Slob (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Thieme (Partij voor de Dieren) en Brinkman (DPK).
Wat wordt het voor debat? Het laatste grote lijsttrekkersdebat vindt ook dit keer op de avond voor de verkiezingsdag plaats in Den Haag en wordt uitgezonden door de NOS. De lijsttrekkers van de elf in de Kamer vertegenwoordigde partijen krijgen bij de publieke omroep een laatste kans om de kiezer te overtuigen. Voorafgaand aan het slotdebat is er een extra uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

    • Pim van den Dool