Grens Egypte-Gaza open na serie aanslagen - justitie overweegt vervolging oppositielid

Een Egyptische grenswacht gebaart naar een voertuig met Palestijnse reizigers die de grens tussen Gaza en Egypte passeren. Foto AFP / Said Khatib

Egypte heeft de grens met de Gazastrook heropend. Dat heeft een medewerker van de Egyptische veiligheidsdiensten laten weten. De grensovergang van Rafah bleef drie weken gesloten na een bloedige aanval van radicaal-islamitische strijders op aan de grens gelegerde Egyptische militairen.

Hamas, dat in de Gazastrook de baas is, nam de Egyptische president Mohammed Morsi de sluiting van de grens erg kwalijk. Hamas hoopte in de nieuwe president, een Moslimbroeder, een bondgenoot te hebben gevonden, maar kreeg van Morsi nul op het rekest.

Mogelijk liberaal oppositielid vervolgd

Ondertussen speelt in Egypte alweer een andere kwestie. De Egyptische procureur-generaal overweegt een liberale parlementariër te vervolgen omdat die de regering omver zou willen werpen. Parlementslid Mohamed Abu-Hamed, een uitgesproken tegenstander van de zwaar vertegenwoordigde Moslimbroederschap, zou koptische christenen ertoe willen aanzetten zich tegen de regerende Moslimbroeders te verzetten.

Klaagt justitie Abu-Hamed aan en acht de rechtbank hem schuldig, dan hangt hem drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Twee dagen voor het gerechtelijk onderzoek naar Abu-Hamed werd ingesteld voerde hij een protestmars van ongeveer drieduizend betogers aan, die voor het paleis van president en Moslimbroeder Mohammed Morsi tegen de broederschap demonstreerden.

    • Jules Seegers